30 години от смъртта на Аертон Сена


30 години от смъртта на Аертон Сена
Снимка: GettyImages

2334 0

1 май 1994 година остава завинаги черна дата в историята на Формула 1. Тогава по време на ГП на Сан Марино на пистата "Имола" Аертон Сена губи живота си в тежка катастрофа.

Тогава в 7-ата обиколка от надпреварата великият бразилец се забива със скорост над 200 км/ч в бетонната стена със своя Уилямс. Мигновенно на трасето излизат медицински екипи, които оказват първа помощ на Сена, но ситуацията въобще не е добра заради силна загуба на кръв. Той е откаран с хеликоптер в най-близката болница, но не след дълго лекарите обявяват смъртта на 34-годишната легенда на моторните спортове.

Още: Шумахер, Сена и Фетел: Трите рекорда, които се изплъзнаха от Верстапен във Формула 1

Най-черният състезателен уикенд във Формула 1

След злощастният инцидент започва разследване от италианската прокуратура, като в заключение причина за трагедията е проблем с волана, който е блокирал, пречейки на Сена да завие. Инжинерът Патрик Хед е обявен за виновен от Върховният съд на Италия през 2007 година, но поради давност той не е осъден.

Само ден преди кончината на Сена, светът на Формула 1 са разстърсени от смъртта и на друг пилот - Роналд Раценбергер. Всисчки пилоти се събират и започват да обмислят промени, касаещи безопасността на болидите. Твърди се и, че часове преди състезанието на "Имола", Сена е имал странно предчувствие, което го е карало да се откаже от надпреварата.

Аертон Сена завинаги остава в историята на Формула 1 и от мнозина е считан за най-добър и най-велик на всички времена. Бразилецът е световен шампион три пъти - 1988, 1990 и 1991 г. Той има 41 победи, 80 подиума и 65 полпозишъна. Състезава се за отборите на Толеман, Лотус, Макларън и Улямс.

Още: Верстапен и Ред Бул пратиха дългогодишен рекорд на Айртон Сена и Ален Прост в историята

Най-перфектната обиколка в кариерата на Хамилтън - като Сена през 1988? (ВИДЕО)

Мика Хакинен: Не е коректно да сравняваш Люис Хамилтън с Михаел Шумахер и Аертон Сена

Хамилтън: От дете мечтая да изравня рекорда на Сена

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички