16-годишното чакане свърши: Требъл в Белгия, "Ред Бул" пренаписа историята


16-годишното чакане свърши: Требъл в Белгия, "Ред Бул" пренаписа историята
Снимка: Getty Images

8456 0

Състезателят на “Ред Бул” - Макс Верстапен, спечели за трети пореден сезон Гранд при на Белгия във Формула 1. Това означава, че тимът му продължава да печели всички състезания през сезона.

Това бе 8-ма поредна победа за Верстапен преди почивката от близо месец преди надпреварата в родината му. Само 2 от победите през сезона бяха за съотборника му - Серхио ПересВ крайна сметка последното място на подиума днес бе заето от Шарл Льоклер с Ферари.

Големият победител стартира от шеста позиция и едва в 17-тата обиколка успя да оглави класирането. Той води колоната до самия край, като преднината пред Перес на финала бе над 21 секунди. 

За последно през 2007 г. финландецът Кими Райконен бе спечелил състезанието три поредни пъти. Той го стори с Ферари. Днес обаче "Ред Бул" се превърна в първия отбор, който печели 12-те поредни състезания. 

Нидерландската суперзвезда през настоящия сезон вече е в компанията на други трима състезатели, които са печелили последователно на трасето три пъти - Себастиен Фетел, Деймън Хил и Хуан Мануел Фанхио. Абсолютен шампион на трасето за всички времена е великият шампион - Михаел Шумахер (1992, 1995, 1996, 1997, 2001, 2002).

Трябва да се отбележи, че двама състезатели така и не завършиха надпреварата в неделя следобед - Оскар Пиастри и Карлос Сайнц. Двамата се сблъскаха още на старта и австралиецът се оттегли във втората обиколка от общо 44, докато Сайнц го стори едва в 25-тата обиколка.

Надпреварата

1/44 В 16:04 часа българско време болидите стартираха за първата обиколка на "Спа" в Белгия. Началото бе възможно най-лошото за Пиастри, въпреки че записа добро представяне в изминалите дни.

При разбъркването в първите секунди успя да се възползва Перес, който моментално изпревари Льоклер и поведе колоната. 

2/44 За съжаление 22-годишният австралиец още на старта се сблъска в Сайнц и след броени секунди приключи с участието си. Това се случи във втората обиколка в състезанието. Той спря между 13-ти и 14-и завой.

В 3-тата обиколка на Сайнц му бе съобщено, че щетите по колата му са около 5%, което веднага повдигна въпросите дали трябва да продължи в надпреварата. 

4/44 Перес продължи да води на Льоклер с 2 секунди, а плътно зад тях останаха Хамилтън, докато Сайнц се свлече в класирането. 

6/44 Част от състезателите вече започнаха да сменят гумите си - това сториха Норис, Рикиардо и Магнусен. По-същественото в този момент бе атаката на Верстапен, който успя да изпревари Хамилтън за третата позиция. Норис заложи на твърдите гуми, а едно ниво по-меки бяха тези на останалите двама. 

В 9-тата обиколка Хамилтън получи информация, че съвсем скоро може да завали над "Спа". В този момент той бе на три секунди зад Верстапен. Съществен бе опитът на Верстапен, който атакува Льоклер и се доближи максимално до върха. 

В 13-тата обиколка Хамилтън успя да се отбие за бърза смяна на гумите от своята четвърта позиция, а подобно решение взеха Перес и Льоклер още в следващата обиколка. 

17/44 Големият победител в последните редица надпревари - Макс Верстапен, взе своето едва в този момент. Той поведе колоната, след като пребори съотборника си Серхио Перес. 

Към 20-тата обиколка новият водач имаше около 3 секунди актив пред конкурента си съотборник, докато дъждът над белгийската писта започна да се излива. Очакванията бяха той да продължи около 10 минути. 

24/44 След приполовяването на надпреварата Верстапен успя да увеличи двойно преднината си до цели 6 секунди. Тогава Льоклер остана трети с две секунди пред Хамилтън, а с осезаемо изостане остана Алонсо на петата позиция. 

В този период дойде и окончателният завършек на Карлос Сайнц, който реши да не рискува повече и приключи състезанието със своето Ферари след удара още на старта. 

30-31/44 Стигна се до последователна смяна на гумите за първите двама във временното класиране - Верстапен и Перес. Първи в "бокса" влезе вторият, който получи новите си гуми в рамките на 2,2 секунди. В следващата обиколка по най-бързия начин излезе и водачът с 10 секунди "скрита преднина". 

В 33-тата обиколка водачът Верстапен направи най-бързата обиколка за днешната надпревара. След още три обиколки времето на Перес във всяка обиколка започна да спада и разликата с потенциалния победител Верстапен се увеличаваше допълнително. 

Макс Верстапен спечели надпреварата с преднина от над 21 секунди пред съотборника си Серхио Перес, който завърши втори. Тройката запълни Шарл Льоклер.

Преди състезанието

Изключително дъждовен уикенд съпътства пилотите на пистата в Белгия. На "Спа" се изляха обилно количество валежи, които объркаха плановете на няколко от отборите на решетката.

Въпреки това времето не навреди на Макс Верстапен. Световният шампион спечели квалификацията за състезанието, но въпреки това ще стартира с пет места надолу заради наказанието, което отнесе, тъй като смени скоростната си кутия за пети път през кампанията. Освен това нидерландецът триумфира и във вчерашния (30 юли) спринт.

Днес първи на стартовата решетка ще стартира Шарл Льоклер от Ферари, следван от съотборника на Макс в Ред Бул - Серхио Перес, а трети ще потегли седемкратният световен шампион Люис Хамилтън.

Във временното класиране при пилотите първото място е заето от Макс Верстапен с 289 точки, втори е Чеко Перес със 171, а на третата позиция е Фернандо Алонсо от Астън Мартин със 139. При конструкторите първенец е Ред Бул с 460 точки, като има комфортна преднина пред Мерцедес (226) и Астън Мартин (184).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички