Защо Антъни Джошуа не успя да нокаутира Анди Руис и си навлече гнева на феновете?


Защо Антъни Джошуа не успя да нокаутира Анди Руис и си навлече гнева на феновете?
Снимка: Getty Images/Guliver

21428 0

Голямата новина в световния бокс от съботната вечер е завръщането на Антъни Джошуа на върха в тежка категория, след като британецът показа изключителна тактика и дисциплина срещу вече бившия шампион Анди Руис и спечели категорично срещу мексиканеца, макар и след изиграването на всички 12 рунда и след единодушно съдийско решение (118-110, 118-110, 119-109). Въпреки доминиращото представяне на Ей Джей обаче много фенове на бокса, а дори и специалисти в областта, го разкритикуваха за липсата на нокаут и дори нокдаун в негова полза. Двубоят беше определен като "скучен" и част от мненията са, че с подобна игра Джошуа няма никакъв шанс срещу Диотенй Уайлдуър и Тайсън Фюри. 

Причината за липса на нокаут обаче е съвсем различна от това, че британецът не можеше да се опита да повали на ринга своя опонент. Самият Джошуа призна, че в двубоя срещу Руис най-важната цел е била победата и цялата му тактика беше основана на това да не позволи в нито един момент бившият шампион да се приближи до него и да се стигне до размяна на удари и серии. 

В първата среща помежду им Ей Джей излезе на ринга с мисълта да "приспи" Руис и това му изигра много лоша шега. В 3-ия рунд тогава той се опита да го нокаутира, но два последователни удара не попаднаха в целта, а вместо това мексиканецът контраатакува и прати в нокдаун Джошуа, преобръщайки развоя на целия двубой, който в крайна сметка спечели на 1-и юни в Ню Йорк

Тъй като Анди Руис обича да играе на контраудар и да атакува в моментите, в който опонентът се е впуснат в атака и е нарушил цялостта на гарда си, Джошуа предпочете да води битката от дистанция и да не залага на необмислени атаки в опит да търси нокаут. На няколко пъти британецът все пак опита серии, завършващи с ъперкът (начин, по който спечели срещу Кличко), но разликата в ръста отново се оказа определяща и той не успя да "намери" брадичката на Руис.

Ей Джей заложи основно на правите удар с ляв прав, които бяха с по-малка честота в сравнение с двубоя преди 6 месеца, но бяха много по-точни. Още с първия си такъв той отвори аркада на Руис, а през целия двубой именно с този метод той не позволяваше на опонента да влезе под гарда му и да търси близка размяна на удари. Стилът му може и да не беше атрактивен, но беше изключително правилен и успешен, след като в нито един миг от мача нямаше съмнение кой ще спечели. 

Също така генерални изводи за понижаване на нивото на Джошуа не могат да се правят, тъй като Руис е страшно неудобен опонент за Антъни. Светкавичните ръце и най-вече ръстовата разлика бяха сериозно предимство за мексиканеца и, ако беше опитал някой от нокаутиращите си специалитети, британецът можеше да наруши баланса си в защита и това да обърне мача в полза на Руис. 

Междувременно новият шампион беше попитан и на пресконференцията защо не се е опитал да нокаутира съперника си, а в отговор на критиците Джошуа обясни много ясно и точно защо е избрал тази стратегия (подробности четете тук)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички