СТРАХОТНО! Кубрат Пулев опитоми тежкия Хълк - спечели ТИТЛАТА на WBA


СТРАХОТНО! Кубрат Пулев опитоми тежкия Хълк - спечели ТИТЛАТА на WBA
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

12316 0

Най-добрият български боксьор при най-тежките Кубрат Пулев спечели интерконтиненталната титла на WBA, след като победи украинския Хълк - Игор Шевадзуцкий! В 12-рундова битка Кобрата спечели след единодушно съдийско решение от 117 - 111!

Разликата в килограмите (близо 18 в полза на украинеца) бе видна и Кубрат изглеждаше по-свежият през цялото време. Той проведе хитро сблъсъка, като не предприе големи и излишни рискове и методично подчини опонента, като бе доста по-активен от него.

В крайна сметка Шевадзуцкий спечели само три рунда според съдииските резултати. Той е с осем години по-млад от Кобрата и е във форма, след като само преди няколко седмици записа първа победа за 2024-та година (над Едонис Бериша).

Кубрат Пулев записа своята 31-ва победа на професионалния ринг, като остава със само три поражения - две от които в мачове за световните титли срещу Владимир Кличко и срещу Антъни Джошуа. Шевадцузкий пък инкасира второ поражение на професионалния ринг, като има и 11 победи - девет от които след нокаут.

За българина предстои още един мач през тази година. Той трябва да се изправи срещу Махмуд Чар, когото трябваше да срещне тази вечер в "Арена София". Съперникът обаче получи контузия в бицепса и нямаше как да се бие. Очаква се те да се срещнат през есента в спор за регулярния пояс на WBA. Самият Чар също се качи на ринга след успеха за Кобрата и го поздрави.

Кубрат Пулев победи Шевадзуцкий

Развитието на Кубрат Пулев срещу Шевадзуцкий

Как се разви мачът рунд по рунд?

Първи рунд

Кубрат "опипа почвата" с доста прави леви към главата, които обаче не попадаха в целта. Последваха и контраатаки от украинеца, който избута българина на въжетата, а след това търсеше "подобие" на клинч. Ударите на Шевадзуцкий изглеждаха доста тежки, като опитваше и леви и десни, но и той не уцелваше целта чисто. Съперникът опита и няколко удара в тялото, а в края вкара и ляв прав в главата на българина. Личеше си стратегията на Пулев да държи съперника на разстояние с постоянните леви прави.

Втори рунд

Кобрата започна с разнообразие втория рунд и вкара, макар и нетолкова чисто, десен в главата и един ъперкът. Шевадзуцкий отговори с ляв прав в главата, а след това двамата влязоха в клинч, но съдията се забави с командата да ги раздели. В средата на рунда Кубрат вкара ляв в тялото, но последваха неприятни попадения от Шевадзуцкий с ляв прав в главата. На няколко пъти опитваше и страховити крошета, но Пулев се отдръпваше навреме. 30-ина секунди преди края украинецът вкара комбинация ляв десен в главата на българина, но Кобрата отговори с добро дясно кроше. В самия край Кобрата го намери с добър ляв.

Трети рунд

Кобрата започна с добри десни крошета, но украинецът отговори с ляв в главата му. В средата на рунда Пулев вкара първо десен, после ляв в тялото на съперника. В този рунд на няколко пъти украинецът натискаше българина с ръка и тръгна с главата напред, за което съдията го предупреди. В последната минута двамата си размениха добри леви прави в главите.

Четвърти рунд

Шевадзуцкий вкара опасен ляв прав в главата на Кобрата на старта, а след това пак натисна непозволено българина. Последваха още няколко атаки и десен в главата на Кубрат, а в средата на рунда Пулев вкара тежък бодишот с дясната. Момент на разсейване от съпернка и Пулев вкара добър ляв прав. В последните 30-ина секунди и двамата си размениха хубави леви прави. Кобрата завърши рунда с добър десен прав в тялото.

Пети рунд

Силен десен в главата на Кобрата, а след това и ъперкът в тялото му. Кобрата обаче не се смути и стана по-агресивен след това, макар и да не вкара чист удар. Украинецът вкара и ляво кроше, но Кобрата отговори с ляв прав в главата. При последната минута Кобрата вкара четири-пет поредни леви прави. Последва и добра комбинация от леви и десни, които също минаха през ръкавиците в опонента. В последната половин минута пък Кобрата заложи на няколко леви прави в тялото, а след това Шевадзуцкий удари Кубрат доста под пояса, но съдията сякаш не го видя, защото не последва предупреждение.

Шести рунд

И в този рунд Кобрата започна с леви прави, а съперникът го удари зад врата, заради което бе предупреден. Все пак и Шевадзуцкий намери българина в тялото и в главата с леви прави. Към последната минута Пулев вкара добра комбинация леви и десни в главата и завърши с ъперкът. Шевадзуцкий отговори с добър ляв в главата, но в последната половин минута Пулев отново вкара добри леви и десни прави в главата, както и един бодишот. В последните секунди Пулев атакува много агресивно опонента, който опита да контраатакува.

Седми рунд

Двамата си размениха добри удари в началото на рунда - Кобрата в тялото на опонента, а украинецът два прави в главата на Пулев. Българинът започна да става все по-агресивен, но ударите не попадаха чисто. В средата Пулев вкара добър ъпрекът, а при около оставаща една минута украинецът вкара добър прав в тялото. На няколко пъти опонентът се навеждаше и рискуваше много при атаки на българина, но не се стигна до наказателна акция от Пулев.

Осми рунд

Кобрата продължи да става все по-агресивен и да замахва все по-силно, но чистият удар така и не идваше. След минута от рунда вкара много хубав десен прва в главата на Шевадзуцкий. В средата на рунда пък Шевадзуцкий вкара ляв в главата. При точно изминала минута и половина последва отличен ъперкът от Кобрата, а след това доста продължително украинецът натисна Пулев на въжетата и не го пускаше, въпреки че съдията на ринга го призова неколкократно. В последната минута Кубрат вкара прави в главата на Игор, който опитваше леви в тялото. В самия край българинът пусна дясната и нацели опонента изключително добре. Късмет, защото гонгът спаси украинеца след най-точния и опасен удар в мача.

Девети рунд

Кобрата опита няколко предупредителни леви прави в главата на съперника, с които продължи през първата минута. При оставащи под 20 секунди Шевадзуцкий вкара добър десен прав. В този рунд темпото отново спадна, а Кубрат пробва няколко тежки крошета, но не уцели, но все пак вкара добър десен прав в главата. В този рунд се затвърди впечатлението, че украинецът свече се движи доста по-тежко, а българинът изглежда много по-свеж.

Десети рунд

Все по-малко удари от Шевадзуцкий попадаха в целта, а в първата минута Кубрат вкара много добър десен в тялото. И в този рунд Кобрата маркирас доста десни прави. Към средата последва комбинация ляв, ляв, десен от българина, а след това дойде и добър десен. В последната минута и двамата си размениха добри леви прави в главата, но след това Кобрата вкара и добър ъперкът в тялото. В края на рунда Шевадзуцкий опита да сложи Кобрата в ъгъла, но не се получи заради края на рунда.

Единайсети рунд

Двамата размениха по един добър удар в тялото на старта. До средата на рунда обаче Шевадзуцкий взе инициативата и наказа разсеяност на опонента. Във втората минута от рунда след сигнал от рефера Шевадзуцкий отправи непозволен удар. След няколко десни прави от Пулев, които не влязоха чисто, украинецът влезе в близък бой успешно. Към края на втората минута Кобрата вкара много добри прави и крошета и видимо сериозно разклати съперника. В последната минута украинецът вкара добър ъперкът, но и отново понесе през ръкавиците няколко леви прави. В последната секунда Кобрата вкара много добро кроше. И двамата си размениха доста добри удари и това бе един от най-добрите рундове за Шевадзуцкий.

Дванайсети рунд

Кубрат влезе в клинч още в началото на рунда, като повтори упражнението още два пъти само в първата минута. Пулев видимо бе по-предпазлив, докато съперниъкт му търсеше агресивни атаки. Българинът разчиташе на доста клинчове в този рунд, за да спре устрема на украинеца. В средата на рунда Кубрат вкара два добри десни прави, като след това последва контраатака от украинеца. В последната минута Кобрата вкара много добър десен прав, а накрая също търсеше клинчовете и бе много предпазлив. За завършек Кобрата вкара още два десни прави в главата на опонента, когато Шевадзуцкий тръгваше да атакува. В буквално последните секунди двамата се хвърлиха в открит бой, а българинът успя да вкара много добри попадения в главата на опонента с комбинации леви и десни и без да мисли толкова за защита.

Преди Кубрат Пулев срещу Игор Шевадзуцкий

След като в последния си мач на ринга срещу Андржей Вавржик Кубрат отбеляза рекордно тегло от 116 килограма, сега записа спад по този показател и на официалния кантар преди мача с украинеца тежеше 112,7 килограма. Хълк, както е известен Шевадзуцкий, бе с цели близо 18 килограма по-тежък - 130.

В кариерата си на професионалния ринг украинецът има 11 победи, от които цели 9 след нокаут. Той обаче е записал и едно поражение - през миналата година от Мартин Баколе - след технически нокаут. През 2024-та Шевадзуцкий вече се би - като на 25 февруари победи Едонис Бериша.

Въпреки малкото време за реакция и подготовка за сблъсъка срещу Кубрат, украинецът бе категоричен, че ще успее да се подготви и това няма да му попречи да покаже най-доброто, на което е способен. По думите му - такъв шанс не може да бъде отказан.

Кубрат, който е с 8 години по-голям от съперника, има доста опит на професионалния ринг. Той е спечелил цели 30 мача, от които 14 след нокаут. Има три поражения - две от тях с нокаут, но в спорове за световната титла срещу съперници като Владимир Кличко и Антъни Джошуа. Третото му поражение е по точки от Дерек Чисора през 2022-ра година в Лондон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички