На Острова: Зеленски наля масло в огъня преди битката Усик - Джошуа


На Острова: Зеленски наля масло в огъня преди битката Усик - Джошуа
Снимка: Getty images

5464 0

В тези самотни дни, в които Олександър Усик мисли само и единствено за предстоящия реванш срещу Антъни Джошуа на 20 август, украинецът непрестанно поддържа връзка с приятелите си, които са на фронтовата линия, за да отблъснат руската инвазия в Украйна.

Световният шампион в тежка категория разговаря редовно с високопоставени офицери и дори с главнокомандващия, пише Daily Mail. Помощниците на президента Володимир Зеленски се обърнаха към промоутъра на Усик - Алекс Красюк, като са отправили любопитен призив към боксьора.

Украйна очаква Усик да покаже колко силен е народът му

От щаба на президента Зеленски са заявили на Усик да „покаже, че Украйна е страна на сериозни, силни, мотивирани, развити и духовни хора“. Daily Mail пък окачестви това като "наливане на масло в огъня" от страна на Зеленски. 35-годишният Усик действително има за задача не само да защити шампионските си титли срещу Джошуа, но и да покаже на света, че Украйна е достойна държава, която има правото на свой суверенитет.

Очакванията са, че по време на съботния реванш в Саудитска Арабия Усик ще бъде гласа на Украйна за мир по света. По време на шоуто фондация Usyk, създадена след инвазията на Русия през февруари, ще събере средства за храна и военни превозни средства. Парите от спонсорите на държавната телевизия,която ще излъчи мача в Украйна, също ще отидат за благотворителност.

Как Усик помогна на Украйна във войната срещу Русия

В първите дни на войната Усик патрулираше с други мъже, които се присъединиха към Силите за териториална отбрана на страната. Усик се върна у дома и намери земята си изгорена. Една от къщите му бе окупирана от руски войски, докато районът не беше освободен от украинската армия.

„Усик определено ще се върне в Украйна“, казва неговият промоутър Красюк. „Неговата мисия е вдъхновение – да даде на хората мотивация, да даде стимул на войниците да се бият докрай за родината си.“

„Намерението му беше да остане в Украйна и да помогне на сънародниците си, отне ни известно време. Той пътуваше много из Украйна, посещаваше болници, разговаряше с военните“, казва още неговият промоутър. „Всеки разговор, който той имаше, завършваше с думи на подкрепа и благословия.“

"Искаме химнът на Украйна да се чуе по целия свят"

„Всички искат химнът на Украйна да се чуе по целия свят, всички искат знамето на Украйна да бъде издигнато… той се колебаеше (за реванша), но след като чу всичко това, взе окончателното решение. Всеки от нас се промени и вероятно никога няма да бъде същият“, казва Красюк. 

„Усик знае колко важна е победата за цялата страна. Той има мисията да покаже на света коя е Украйна и кои са истинските украинци - че те са хора с големи сърца.“

На теория победа над Джошуа би поставила Усик пред възможност да се бие с Тайсън Фюри. По този въпрос Красюк заяви: „Разговорите за мач с Фюри не засягат дейността на Усик в родината му.“

Олександър Усик осигури битката му с Джошуа да бъде излъчена напълно безплатно в Украйна (подробности четете в линка).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички