Как Усик "пенсионира" Белю, надхитри палач на Пулев и шокира Джошуа (ВИДЕО)


Как Усик "пенсионира" Белю, надхитри палач на Пулев и шокира Джошуа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

8199 0

Действащият световен шампион в тежка категория Олександър Усик ще трябва да защити шампионския си статут на 20 август, когато за втори път ще се качи на ринга срещу детронирания Антъни Джошуа. Реваншът Джошуа - Усик ще се състои в Саудитска Арабия, като най-интересната и актуална информация около битката ще намерите в SportLive.bg.

За да стигне до световната титла в тежка категория, Олександър Усик извървя дълъг път, който на пръв поглед не изглежда толкова впечатляващ, но всъщност украинецът напълно си е заслужил правото да бъде наричан "световен шампион".

Победата над Джошуа през 2021 г. несъмнено е кулминацията в кариерата на Усик, но преди това боксьорът победи още няколко класни опоненти както в полутежка категория, така и при най-тежките, а не бива да забравяме, че през 2012-а става и олимпийски шампион. Ето и 5-те най-големи победи на Усик в бокса:

Първият голям трофей за Усик в професионалния бокс

След като става олимпийски шампион през 2012-а, година по-късно Олександър Усик започва да прави първите си стъпки към професионалния бокс. Първият мач при професионалистите е през септември 2013-а, а три години по-късно идва и първият значим трофей - световната титла на WBO в полутежка категория.

За да завоюва шампионския пояс, непобеденият в девет поредни мача Усик се изправя срещу поляка Кшищоф Гловацки. Полякът защитава титлата си на родна земя, но това не му помага: след 12 рунда Усик го побеждава и печели световната титла. Все пак Гловацки става първият боксьор, който издържа 12 рунда на ринга срещу украинеца.

Бой над непобеден руснак в Москва прави Усик абсолютен шампион

Мечтите на Олександър Усик обаче не спират до само един шампионски пояс: украинецът се устремява към това да стане абсолютен хегемон при полутежките. След още три победи Усик си прокарва път към още една световна титла - тази на WBC, завоювана след победа над Майрис Бриедис. 

С два шампионски пояса Олександър Усик вече може да погледне дори по-високо - към притежателя на другите два пояса в полутежка категория IBF и WBA, които са притежание на непобедения руснак Мурат Гасиев. На 21 юли 2018 година Усик се качва на ринга на Олимпийския стадион в Москва, за да детронира Гасиев в 12 рунда и да стане абсолютен шампион.

Усик нокаутира Тони Белю и го прати в пенсия

След като печели всичко в полутежка категория, Олександър Усик решава да изиграе един последен мач в тази категория, за да докаже, че наистина е най-добрият. През ноември 2018-а украинецът се изправя срещу бившия шампион в полутежка категория Тони Белю.

До този момент британската боксова легенда има 30 победи и само 2 загуби. Усик обаче не го пощадява, дори и на британска земя - нокаутира го в осмия рунд и праща Белю в пенсия, за когото това се явява последен мач на ринга.

Усик взима скалпа на опитния Дерек Чисора

След като побеждава Белю, Усик вече спокойно може да погледне към тежката дивизия. По план украинецът трябва да се боксира с Карлос Такам в дебютния си мач при най-тежките, но плановете пропадат, а в крайна сметка Усик се изправя срещу ветерана Чаз Уидърспуун и го отказва в седмия рунд.

Усик няма време за губене и още в следващия си мач се хвърля в дълбоките води - битка срещу изключително опитния и опасен боксьор Дерек Чисора (победил наскоро Кубрат Пулев). Мачът се оказва изключително труден за украинеца, който в първите седем рунда е колеблив. В заключителните рундове обаче Усик се възползва от умората, налегнала Чисора, за да го победи с единно съдийско отсъждане в 12 рунда.

Усик детронира Джошуа и покорява световния връх в тежка категория

Побеждавайки, Чисора, Усик се превръща в претендент за титлата на WBO. Близо година по-късно украинецът дочаква своя миг и се изправя срещу хегемона при най-тежките Антъни Джошуа, а на карта са заложени и останалите шампионски пояси на британеца - WBA, IBF и IBO.

След отлична тактическа дисциплина и умно проведени 12 рунда Усик шокира света и побеждава Джошуа, за да стане световен шампион и в тежка категория. Украинецът доказва класата си както при аматьорите (олимпийски, световен и европейски шампион), така и при професионалистите (шампион в полутежка и тежка категории).

Предстои да разберем дали Усик ще успее да защити шампионския си статут. Всички новини около реванша Джошуа - Усик четете в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички