Любопитно! Амир Хан се пенсионира, но отнесе тежко наказание заради допинг


Любопитно! Амир Хан се пенсионира, но отнесе тежко наказание заради допинг
Снимка: Getty Images

1541 0

Бившият световен шампион по бокс в лека полусредна категория Амир Хан е наказан за две години заради нарушение на антидопинговите правила, съобщиха от Британската антидопингова агенция.

Самият боксьор заяви, че „никога не би мамил“, след като получи двугодишна забрана извън спорта след положителната си допинг проба за забранено вещество.

Британската антидопингова агенция заяви днес, че 36-годишният бивш боксьор е върнал положителен тест за анаболния агент остарин след загубата си от Кел Брук в Манчестър през февруари 2022 година. Хан, който обяви оттеглянето си през май миналата година, прие нарушаването на антидопинговия правилник, но бе категоричен, че не е взел умишлено субстанцията – аргумент, приет от независима комисия.

Никога не бих мамил. Аз съм пенсиониран боксьор. Имам двугодишна забрана сега, което е доста странно и забавно. Вече не съм активен състезател. Нямам никакви планове да се завръщам на ринга“, каза той за Sky News.

Хан разбра първоначално за позитивния си тест през април 2022 и получи временно наказание, като обвиненията последваха през юли, след като той бе обявил, че спира с бокса с професионален рекорд от 34 победи и шест загуби. След изслушването през януари тази година, Националната антидопингова комисия прие, че Хан не е взел веществото умишлено, но наложи забраната на база строга отговорност.

Остаринът е субстанция, произведена да има подобен на тестостерона ефект. „Можете спокойно да видите от представянето ми срещу Кел Брук, че не бяха във върхова форма. Загубих мача. Ако бях излязъл на ринга и бях нокаутирал Кел Брук, тогава нещата са различни. Никога не съм мамил в живота си. Аз бях този, който поиска тестване на този мач. В добавка, количеството в тялото ми е могло да бъде от ръкостискане с други хора. Не знам за веществото, което беше в тялото ми“, добави Хан.

Той изгря на международната сцена и се превърна в популярно име във Великобритания след спечелването на сребърен медал на Игрите в Атина през 2004, когато бе едва 17-годишен. Хан дебютира сред професионалистите през юли 2005 и четири години по-късно спечели титлата на WBA в лека полусредна категория след успех над Андреас Котелник в Манчестър. Впоследствие той обедини титлите на WBA и IBF с победа над Зад Джуда през 2011, но противоречиво загуби следващия си двубой с Ламонт Питърсън, който след това тества положително за наличието на синтентичен тестостерон.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Джошуа: Промених се срещу Пулев, когато нанесох 200 удара в един рунд, а той оцеля

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички