Легенда на България намекна, че Гонзо е "необразован индивид" и скочи срещу расизма


Легенда на България намекна, че Гонзо е "необразован индивид" и скочи срещу расизма
Снимка: "Р-еволюцията"/Facebook

3982 0

Една от последните легенди на българския национален отбор - Стилиян Петров, който е част от екипа на Димитър Бербатов в борбата му за президентското място в БФС, направи коментар по адрес на Георги Иванов - Гонзо и неговите думи през последните часове.

Припомняме ви, че техническият директор в родния футбол обяви във вторник, че докато е на тази позиция "чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе в българския национален отбор".

Ето какво сподели 43-годишният Петров, който изигра 105 двубоя за "лъвовете" и в сериозна част от тях бе капитан на тима, в социалните мрежи: 

"Наистина съм шокиран и натъжен от думите на техническия директор на нашата футболна федерация, които осъждам по най-категоричен начин. Това, че някой може да вярва в подобни неща, е напълно погрешно, но висш ръководител на организация с такава отговорност и влияние да смята, че подобно дискриминативно изказване е приемливо, е просто върхът на абсурда. То отразява гнилата и невежа култура, която съществува сред ръководителите на футбола ни днес.

Футболът трябва да е за всички. Всеки трябва да се чувства добре дошъл. Възможностите трябва да се предоставят въз основа на таланта и заслугите, а не на родословието. Футболът има силата да обединява общностите, но този начин на мислене насърчава разделението и негативизма в нашата игра.

Нашата федерация проваля толкова много хора заради един малоброен елит, който безмилостно преследва личния си интерес.

Много се гордея, че съм българин и че съм представлявал страната си на международната сцена. И да, България трябва да работи, за да има повече български деца, които професионално да се занимават със спорт и да участват в националните отбори, но не чрез дискриминация. За съжаление, коментарите на техническия директор на БФС сериозно уронват репутацията на нашата страна и на нашия народ. Те представят фалшив образ на България и това много ме наранява. Аз знам кои сме. Ние не сме хората, за които тези дискриминативни думи са нещо нормално, нещо в реда на нещата.

В днешния свят, в който международните отношения са толкова важни, това нанася сериозна вреда. Например ФИФА и УЕФА са двете организации, от които трябва да получим подкрепа, за да подобрим футбола си. Те обаче силно популяризират значението на антирасизма и биха сметнали за невъзможно да работят с нашата федерация. Цялата ни футболна общност губи заради няколко необразовани индивида.

Това подчертава друг аспект на техния светоглед. Те са много изолирани и нямат интерес да разбират другите. Докато другите федерации по света непрекъснато въвеждат иновации, развиват се и следват най-новите тенденции, нашата федерация и футболът са затънали в миналото. Продължаваме да изоставаме все повече и повече.

Нуждаем се от спешна промяна. Притеснен съм, че нашият футбол достига точка, от която няма връщане назад. Че ще останем назад завинаги. Нуждаем се от ръководство, което иска да привлече всички, отворено е за изслушване и насърчава най-доброто, независимо дали става въпрос за хора или идеи, откъдето и да идват те.

Нека поискаме промяна сега, за да има по-добро бъдеще за българския футбол", написа бившият национал на България.

Ето какъв бе днешният коментар по темата на Георги Иванов - Гонзо!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички