Изграждането на Кубрат Пулев: Колко загуби струва победата?


Изграждането на Кубрат Пулев: Колко загуби струва победата?
Снимка: БГНЕС

10719 0

"Едва при загуба се вижда що за човек е един човек" - Ули Вегнер. 

През ноември 2014 година Кубрат Пулев имаше огромна надежда, че ще наруши украинската доминация на световните титли в професионалния бокс. Но дългият поход към върха на българина беше прекратен в едва 5 рунда, след като Владимир Кличко нанесе жесток нокаут на сърцатия ни сънародник - удар, който беше измерен на стряскащите 450 килограма. Поражението беше тежко. Пулев сам признава, че не е бил готов да се изправи срещу действащия хегемон в спорта и, може би, избърза с атаката на върха.

Последва още едно дискусионно решение - оставането на Кобрата в "Зауерланд". Германската компания използваше българина като касичка и мениджърите сами не повярваха, че той взе решението да поднови договора си. Е, братята Зауерланд вече са в историята, но благодарение на тази грешка, Пулев спечели много - не от боксовите галавечери в София. Не допълнителни хонорари. А верен спътник към поредната атака на световния връх.

Малко незабелязана остана ключовата промяна, направена в щаба на българския атлет. Ото Рамин - тогавашният треньор на Кобрата, отстъпи своето място на ветерана в професията Ули Вегнер. Германецът има над 150 медалисти в аматьорския бокс и 6 световни шампиона в треньорската си визитка, но му липсва един триумф - да изведе боксьор до върха в иконичната тежка категория. През 2015 година той прие това предизвикателство и застана рамо до рамо с Кубрат Пулев, за да извървят заедно пътя към върха от там, където българинът бе върнат след нокаута от Кличко - началото.

"Минал съм през много фази в кариерата си, дори съм бил несериозен към тренировъчния процес. Но повече от всичко исках професионализъм", каза Кубрат Пулев специално за SportLive относно треньорската промяна и какво е искал от наставника си.

Началото беше повече от впечатляващо. Само два мача след завръщането му на ринга, той трябваше да се справи с най-тежкото изпитание, извън близкия сблъсък "парния чук"  Кличко - Дерек Чисора. И тандемът Пулев - Вегнер се справи повече от перфектно - силна защита, премерени атаки и победа над опитния британец в Германия, макар и по-точки след различие в съдийските карти с резултати.

За кратката си съвместна работа Пулев и Вегнер бързо откриха химия помежду си и още по-бързо върнаха боксьора до претендентския статут на IBF и мач срещу Антъни Джошуа. Вторият опит на Кобрата за атака на върха за жалост остана неосъществен, като контузия отне шанса на българина. Още тогава обаче беше видно, че Пулев върви по правилния път. А както самият той се изрази: "Щом се е случило, значи така е трябвало да стане".

Контузията на Пулев доведе и до още една важна промяна - тази, която според всички настъпи твърде късно. Кредитът на доверие към "Зауерланд" приключи, а това доведе до първи и много сериозен кръстопът за новосформирания екип  - да останат заедно, или да се откажат преди да са достигнали целта, която ги събра?

"Аз бях обещал на Кубрат, че въпреки всичко ще остана до него. Той има отношение към бокса, и е невероятно душевно устремен към победата. Разбира идеите ми и ги следва с огромна мотивация. Това със сигурност е въпрос на доверие между нас", сподели Вегнер относно повратния момент в кариерата на Кубрат. Германският специалист лесно можеше да се откаже от Пулев, за да насочи вниманието си към други боксьори или дори да се оттегли в заслужена почивка, защото вече е доказан като светило в европейския бокс. Но дори не е имало момент на колебание дали съвместният път да бъде прекратен.

"Въпреки че напуснах Зауерланд, да продължа да работя с него беше закономерност. Беше естествено. Първо нямаше как 2 месеца преди мача да започвам работа с други треньори, чиято методика не познавам. И по-важно - с Вегнер вече имаме отъпкана пътека, познаваме се отлично и доказахме, най-вече в мача с Чисора, че с него мога да имам успех и той е правилният човек", отсече Пулев за решението, което може да се окаже ключово за бъдещите му успехи.

Победата над Хюи Фюри е поредното доказателство за това колко добре смазана машина е тандемът Пулев - Вегнер. "Най-сложното беше да променим играта му в защита. Той играеше с очите си и реакциите си. Трябва да затваря гарда си, да е по-организиран и по този начин да създава предпоставки за контраатаки. Първата крачка беше да го убедя, че съм прав. Това обаче не беше проблем - той е много умен и много бързо разбира, когато греши", споделя Вегнер за едно от големите предизвикателства, които е срещнал с подготовката на Кобрата.

Германският перфекционизъм и буйният български нрав, които наглед не са съвместими, са намерили перфектния баланс във взаимоотношенията между треньор и боксьор, но зад тях се крият много повече от професионални цели.

"Той е един от специалистите, които са ми дали най-много в бокса. Познаваме се повече от отлично, а с всеки изминал ден се разбираме все по-добре. Доверието между нас е на изключително ниво. А това е най-важното в днешни дни, независимо дали става въпрос за спорт, или просто взаимоотношения между хората", подчерта Пулев. Някой дори би казал, че взаимоотношенията им са като...


"Баща и син", каза с усмивка Кобрата пред SportLive, запитан как би определил тези перфектни взаимоотношения между двамата. "Той заслужи моето уважение, след като в нито един момент не показа, че има колебание в него за желанието му да работим заедно и да се борим заедно за целта, която преследвам - световната титла. Работим целеустремено, всеотдайно и постоянно. Ние сме в абсолютен синхрон и сме един страхотен екип".

Вегнер вече беше участник в 3 мача на своя възпитаник в България и със сигурност усетената любов не само към Пулев, но и към самия треньор, са го накарали да приеме каузата на българина още повече като лична. "Тук се чувствам като у дома си. Той вече е много специален феномен за България. Този народ много обича Кубрат Пулев и, заради тях и него, искам да го направя световен шампион. Той е невероятен спортист и искам цял свят да знае неговото име".

През уикенда двамата с решителност и огън в очите направиха нова крачка към бляна, който носи усещането за национален идеал. Съботният двубой беше кулминацията на едно 3-годишно партньорство, превърнало се в много повече от връзка между треньор и състезател. Благодарение на тези взаимоотношения, Кубрат Пулев е израсна както физически, така и психически. В играта му видяхме спокойствие, предвидливост, скорост, но най-вече перфектен контрол върху събитията на ринга, въпреки че все още не е достигнал пика в своята форма заради липсата на официални битки в последните 18 месеца. Но едно е сигурно - тандемът Пулев - Вегнер издигна Кобрата до ново ниво. И сега следва последната, но и най-трудна крачка - българинът да атакува мечтания пояс.

Автор: Иво Вецев, главен редактор

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички