"Да поспрем за миг": Кубрат и Тервел Пулеви вдъхновиха за 3-ти март (СНИМКИ)


"Да поспрем за миг": Кубрат и Тервел Пулеви вдъхновиха за 3-ти март (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

1676 0

Двама от най-големите български боксьори в историята Кубрат и Тервел Пулеви станаха поредните родни популярни спортни личности, които честитят на сънародниците си националния празник, който честваме днес - на 3-ти март.

По-големият от двамата призова "да поспрем за миг и да склоним глава":

"145 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!

Честит национален празник 3 март!

"Да поспрем за миг и да склоним глава пред онези, платили с живота си свободата на отечеството! Ние помним и никога няма да забравим! Наш дълг е да браним историята на родината! Наш дълг е да пазим името й неопетнено днес и да бъдем достойни да се наречем българи! Поклон, народе!" - написа той в личния си профил в социалната мрежа Facebook.

Тервел написа по-голямо обръщение, в което припомни част от историята ни около празника:

"Честит празник, БЪЛГАРИ! Честит ден на СВОБОДАТА!

Честваме 145 години от освобождението на България!

На тази дата през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор. С него Русия и Османската империя слагат край на войната. Така България се учредява като автономна държава, с граници, които обхващат почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хил. кв. км., а населението й наброява 4 800 000 души.

До Руско-Турската война се стига след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г., което предизвиква голям обществен отзвук в Европа. Неизбежни са последващите действия, след като Османската империя отказва да се реформира и да зачита правата на християните.

Санстефанският мирен договор е предварителен и подлежи на одобрението на останалите велики сили. През 1878 г. той е ревизиран с Берлинския мирен договор, чрез който страната ни се разделя на пет части.

За първи път празникът е отбелязан две години след Освободението – през 1880 г.

Трети март се чества до 1949 г., когато Министерският съвет не го включва в списъка на неприсъствените дни. През 1978 г. той е отбелязан еднократно по повод 100-годишнината от Освобождението.

По-късно (1987) Юлският пленус на ЦК на БКП и Министерският съвет взимат решение, с което възстановяват официалния празник. С решение на Държавния съвет датата е обявена за национален празник" - написа Тервел.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички