Без изненада! С нокаут Олександър Усик защити титлите си срещу Даниел Дюбоа (ВИДЕО)


Без изненада! С нокаут Олександър Усик защити титлите си срещу Даниел Дюбоа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

20438 0

Тази вечер шампионът в тежка категория по бокс на три федерации (WBA, WBO, IBF) Олександър Усик нокаутира британеца Даниел Дюбоа и по този начин защити коланите си. Срещата бе на стадиона във Вроцлав, Полша, където украинецът се радваше на голяма подкрепа.

Усик е изправи срещу задължителния претендент Дюбоа, след като преговорите с Тайсън Фюри за исторически безспорен сблъсък за обединяване на четирите пояса се провалиха. Именно с Фюри е сблъсъкът, който феновете очакват, но отново вероятността да не се стигне до това зрелище е голяма.

Усик контролираше голяма част от двубоя, но чак в осмия рунд прати своя съперник в нокдаун. В следващия девети рунд се стигна и до победата, след като отново Дюбоа се оказа паднал на ринга. Реферът не призна ставането и сложи край на двубоя

Усик прати в нокдаун съперника си в осмия рунд, а в деветия вече го отказа, след като Дюбоа отново се оказа на земята. По този начин украинецът стига до победа чрез нокаут за първи път от 4 години насам. Той вече има 21 победи в 21 професионални двубоя с 14 нокаута.

Не липсваше и критичен момент в двубоя, който бе в петия рунд. Тогава Дюбоа нанесе тежък удар на Усик, който съдията отсъди, че е под пояса. Украинецът си взе пауза от полагащите му се от пет минути, въпреки че искаше по-рано да бъдат приключени. Повторенията останаха съмнения, че ударът е по-скоро на самия пояс, а Дюбоа получи предупреждение от съдията.

Развитие на двубоя

Рунд 1: Силни скандирания за Усик огласиха целия стадион във Вроцлав, а първият рунд бе за украинеца. Най-вече заради десните удари, с които успя да стигне до Дюбоа.

Рунд 2: Дюбоа излезе със замах в началото на втория рунд, но това не у помогна. Усик нанесе няколко много тежки леви прави удара, като единият дори леко разклати британеца. Отговорът на Дюбоа намера само ръкавиците на Усик и той бе притиснат с удар от шампиона. Дюбоа успя да нанесе удар в последните секунди на рунда, който отново е за украинеца.

Рунд 3: Британецът не рискува и в тази част, като не успя да намери отговор на скоростта на своя съперник. Усик отново нанесе удар с дясната ръка, като също удари веднъж с фантастична комбинация от десен прав и ляво кроше.

Рунд 4: Най-добрият рунд до този момент за Дюбоа. Ъгълът на Дюбоа призовава за повече удари с лява ръка, като треньорът Дон Чарлс искаше ранни удари в тази част. Въпреки че се стигна до такива, Усик отново прибегна до "десничарката".

Рунд 5: Дюбоа нанесе тежък удар на Усик, който съдията отсъди, че е под пояса. Украинецът си взе пауза от полагащите му се от пет минути. Повторенията показаха, че ударът е по-скоро на самия пояс, а Дюбоа получи предупреждение от съдията.

След подновяването на сблъсъка бе видно, че Усик загуби за известно време ритъма си. В края на рунда все пак нанася силен ляв удар върху Дюбоа.

Рунд 6: Добра акция на Усик, за да "отвори" втората минута на рунда. След като пропусна удар, той отговори със силен десен и ляв удар. В заключителната фаза Дюбоа отговори със страхотно ляво кроше в областта на черния дроб.

Рунд 7: Много добра част за Усик, който продължи да разчита на десните си прави удари. В края на рунда дори подсказа, че вече иска да търси приключване на сблъсъка.

Рунд 8: Дюбоа направи няколко добри удара в началото, за да си върне известно предимство. Точно в края на рунда Дюбоа беше свален в нокдаун с ъперкът след комбинация. Остана съмнения дали британецът няма проблем и с коляното.

Рунд 9: Именно в този рунд дойде развръзката, като Усик натисна съперника си и отново го свали на земята - нокаут и победа за Олександър.

 

Преди двубоя

Пътят на Усик до върха

Украинецът не се е бил, откакто победи Антъни Джошуа в две последователни битки и сега ще се стреми да запази коланите си за втори път. 

Той бе смятан за един от най-добрите бойци в света, когато се изкачи до тежка категория през 2019 г. Бившият олимпийски шампион доминираше в полутежката категория години наред, постигайки впечатляващи победи над личности като Майрис Бриедис и Тони Белю. Някои фенове бяха загрижени, че той ще се бори да се справи със силата на най-добрите в света в тежка категория, но той се подигра бързо с тези прогнози.

През ноември 2020 година се справи с Дерек Чисора. Въпреки че имаше лека уплаха в началните рундове, превъзходната му работа с крака, скорост и технически способности блеснаха, когато спечели с единодушно съдийско решение. А в последвалите битки с Ей Джей не остави съмнение защо се превърна в световен шампион.

"Динамита" - нелекото препятствие

Тази вечер обаче ще се трябва да се справи с нахъсан млад боец, ако иска отново да защити титлите си. "Динамита", както е известен Дюбоа, в момента държи титлата на WBA в тежка категория и се подготви за този огромен сблъсък, като победи Кевин Лерена в последния си сблъсък, въпреки че пада три пъти на земята. Той се намира в серия от четири поредни победи, като и четирите си последни срещи приключва преди петия рунд. 18 от 19-те му победи са постигнати с нокаут.

Това ще бъде първата битка за световната титла за 25-годишния боксьор и той ще се надява да нанесе удар на един от най-добрите в спорта.  Дюбоа има само една загуба дотук - от Джо Джойс през 2020 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички