Важно за Тервел Пулев: Кога ще се бие за световната титла в полутежка категория?


Важно за Тервел Пулев: Кога ще се бие за световната титла в полутежка категория?
Снимка: БГНЕС

8704 0

Най-добрият български представител в полутежка категория Тервел Пулев спечели Интернационалната титла на WBA в зрелищен сблъсък срещу Дешон Уебстър в зала "Колодрума" в Пловдив. Това е най-ценното отличие в досегашната кариера на родния предсатвител в професионалния бокс, но самото отличие вещае много по-големи постижения за по-малкия от двамата братя Пулеви. Защото почти всеки носител на този пояс е получиш шанса си да се бие за световна титла в рамките на само две години.  

Интернационалната титла само по себе си представлява "маркер" на успехите на всеки боксьор и помага за изкачването нагоре в боксовите ранглисти на своите носители. Това е и причината почти всеки един интернационални шампиони да получи своя шанс за слава и достигане до най-високото стъпало в дивизията. 

Историята на колана

През 2011 година Павел Колоджей печели пояса срещу Феликс Кора, а след това в края на годинта я защитава срещу Мауро Ордиалес. Той провежда серия от мачове, с които да трупа допълнително опит и, в крайна сметка, през 2014 година най-накрая получава шанса си за титла. Той се качва на ринга срещу Денис Лебедев, но отнася тежък нокаут и така и не достига до световната титла на WBA. 

Вторият случай е далеч по-успешен за претендента, но е с трагичен край. През декември 2012 година Григор Дрозд печели титлата, а точно 2 години по-къусно се качва на ринга срещу Кшиштоф Влодарчик в спор за титлата на WBC (Световния боксов съвет). Той печели с единодушно съдийско решение и се превръща в ношия шампион, но в последствие се налага да се откаже от титлата заради тежки травми. 

Хуан Карлос Гомес е единственият притежател на Интернационалната титла на WBA, който така и не получава шанса си. Затова обаче си е виновен изцяло бившият боксьор в тежка категория, след като през 2014 година бие Горан Делич с технически нокаут, но я губи още в следващия си мач срещу Дмитрий Кудряшов. Руснакът от своя страна се бие за световната титла на WBA през 2016 година, но е нокаутиран от Юниел Дортикос. 

Максим Власов е друг руснак, спечелил колана, който в момента е притежание на Тервел Пулев. Той прави това през 2016 година, а две години по-късно се бие за така наречената "временна титла на WBA" - колан, чието притежание дава право на мач срещу действащия шампион на федерацията. Той обаче губи тази възможност, след като Кшиштоф Гловацки го бие по точки две години след спечелването на Интернационалната титла. 

Последният носител на пояса преди Пулев е Рияд Мерхи, който през декември 2018 годидина грабва колана с успех над Самюъл Кларксън с нокаут. През октомври 2019 година той се изправи срещу Имре Сзело в спор за  временната титла на WBA и печели отново с нокаут, като се очаква през 2020 година да се изправи за световната титла на Световната боксова асоциация. 

Какво следва за Тервел Пулев? 

Притежанието на Интернационалната титла на WBA дава сериозни шансове на Пулев в следващите две години да достигне до заветната цел - мач за световната титла на тази, или друга федерация. През това време обаче той трябва да защити новата си позиция сред полутежките боксьори и да натрупа достатъчно опит, за да има реални шансове да стъпи на най-високото стъпало. Обикновено носителите на този колан минават през няколко двубоя срещу по-непретенциозни противници, а Тервел трябва да се насочи към битки в 12 рунда, за да свикне със самия формат и начина, по който се водят тези двубои. 

Победата в Пловдив го изстреля в топ 20, дори в топ 10, на най-добрите боксьори в дивизията, а историята ясно показва, че настоящият пояс около кръста му рано или късно носи мечтаната битка за световна титла. 

Както е известно, Тервел записа много силно представяне в първия си 12-рундов двубой в кариерата срещу Дешон Уебстър, а Кубрат Пулев даде безценни съвети на по-малкия си брат след мача (подробности четете тук)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички