Не вярвай на очите си: Промяната, която Пулев приема с отворени обятия


Не вярвай на очите си: Промяната, която Пулев приема с отворени обятия
Снимка: БГНЕС

13169 0

Една от големите критики към Кубрат Пулев в битката срещу Владимир Кличко беше, че гардът му бе разбит на пух и прах от украинския хегемон в тежка категория. Българинът винаги е бил познат в световните боксови среди като издръжлив състезател, с повече от добър дефанзивен стил, но този двубой показа всички пропуски в неговия защитен арсенал.

Няколко месеца след тежкото поражение последва смяна на треньора, като Ото Рамин отстъпи мястото си на Ули Вегнер - германското светило в професията. Постпенно защитата на Кобрата стана още по-добра, като дори "класически бияч" като Дерек Чисора нямаше отговор на доброто представяне в отбрана на Пулев. Дори това обаче не е достатъчно според човека, който дава мило и драго да помогне на Пулев да донесе световната титла на българска земя.

"Проблемът на Кубрат, е че "живее" от своите очи и от реакциите си". Това са думи на Вегнер в ексклузивно интервю за Sportlive.bg. "Заради това понякога се получават проблеми. Той очаква да реагира на действията на своя съперник. Затова трябва да играе не по този начин, а гардът му да бъде по-затворен. Кубрат трябва да е по-обран в защита, но първото, което трябваше да направи, е да го проумее", допълни Вегнер за защитата на Кубрат и развитието, което е претърпяла, откакто работят заедно.

В разговора ни Вегнер отбеляза, че стилът на Пулев е по-скоро дефанзивен, но в същото време трябва да използва защитната си игра, за да търси контраатака срещу своите съперници.

"Той е много добре подготвен, но трябва да е добре подготвен и психически. Да, той е дефанзивен играч, но трябва да играе по-нападателно. Кубрат може да генерира грешки в играта на съперника, когато е в защита. Това е и причината да настоявам да е по-затворен, а не да реагира толкова на това, което вижда с очите си".

Ули Вегнер отбеляза, че това не е никак лесна задача, но двамата са изградили изключително добра връзка помежду си и Кубрат демонстрира, че има абсолютно доверие на своя треньор.  

"Безспорно това е най-сложното – да се затвори повече, защото по този начин ще хване грешките на съперника си. Той обаче ме слуша и се готви много внимателно. Честен е и признава, че имам право за това. Кубрат трябва да е уверен и да покаже това и на ринга. Първата крачка беше да го убедя, че съм прав - хубавото е, че той е много умен и бързо ме разбра".

Няма как да е и по-друг начин. Вегнер е изключителен специалист, който дълги години е бил треньор на националния отбор на Германия в аматьорския бокс, а състезатели, минали през неговата школовка, са спечелили над 150 медала от Олимпийски, Световни и Европейски първенства. От "Зауерланд" го убеждават да се появи и на професионалната боксова сцена, на която е треньор на куп шампиони, но най-известният от тях е безспорно Артур Абрахам, който е дългогодишен световен шампион в средна категория. И благодарение на тази визитка, той разполага с необходимия авторитет, с който може да покаже на всеки къде са грешките му и да помогне в тяхното изчистване, за да бъде достигната крайната цел - световна титла.

"Може би не много хора в България знаят, но аз съм треньор, който обяснява нещата на база примери. В Германия имам 30-годишен стаж като треньор и едно съм научил – за да може да се състезаваш на най-високо ниво и да станеш световен шампион, трябва да се развиваш всестранно. Благодарение на опита си, мога да покажа на Кубрат грешките, които е допускал. И по този начин да работим върху тях и да достигнем до крайната цел - Пулев да стане световен шампион", каза още опитният германски специалист.

Както Вегнер, така и българският професионален бокс, нямат във визитката си титла в тежа категория. Германската прецизност на треньора и непреодолимия български дух на Кобрата може да се окаже перфектната комбинация, която да сложи край на чакането - както на Вегнер, така и на цяла България!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички