Везенков: Не отивам в САЩ, за да се върна скоро, целта е да играя дълго на високо ниво


Везенков: Не отивам в САЩ, за да се върна скоро, целта е да играя дълго на високо ниво
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

3517 0

"Във всяка една мечта аз виждам потенциал". Това заяви новото попълнение на Сакраменто Кингс Александър Везенков в обширно интервю за Eurohoops.net. Родният национал подписа тригодишен договор на стойност 20 млн. долара, за да се превърне в едва втория българин, който ще играе в НБА след Георги Глушков.

Везенков осъзнава, че новият му тим в Калифорния иска да мине на следващото ниво, след като завърши на трета позиция в редовния сезон на Западната конференция и игра плейофи за първи път от 16 години насам.

"Познавах треньора Браун от идването му в Гърция. Със сигурност те ми показаха, че вярват в мен. Това само по себе си не означава нищо. Нямам търпение да започна работа с отбора. В момента се подготвям индивидуално в България. Отивам в отбор, който завърши с положителен баланс. Летвата е много висока. Тимът страдаше в последните сезони, не успяваше да стигне до плейофите. Знам, че нищо няма да потръгне изневиделица. Изпитвал съм подобни условия и преди в кариерата ми. Имам положителна настройка и се надявам, че с малко късмет, нещата ще потръгнат и всичко ще бъде наред“, започна нашият баскетболист.

"Това е мечта и потенциал. Не го правя, за да изживявам НБА мечтата. Във всяка една мечта аз виждам потенциал. Потенциал, от който мога да се поуча и да еволюирам в играта си. Не отивам в САЩ, за да се върна скоро. Искам да бъда тестван в НБА. Мисля позитивно. Ще започна от нулата. Работата ми ще е дори по-голяма – знам през какво съм преминал. Не можеш да си купиш опит. Смятам, че това са най-добрите обстоятелства.

Когато бях на 19, не бях готов за гръцкото първенство. Когато напуснах Барселона, не разполагах дори със самочувствие. Просто бях различен. Те не се интересуват от възраст и колко млад си в НБА. Очевидно, когато си опитен, те виждат какво притежаваш в играта си. Мисля, че опитът е нещо важно и Евролигата ми носи нещо допълнително. Късметът също играе роля. Може да си страхотен за даден отбор, но да не можеш да играеш така в друг.

Целта ми е да се подобря и да играя на високо ниво дълго време. Точно това научих в Олимпиакос – колкото по-дълго печели даден отбор, всеки е важен и допринася с нещо. Имам слабости, които трябва да коригирам и подобря. Идвам в НБА със самочувствие. Може да съм новобранец, но имам опит и чрез моята усилена работа увереността ми се увеличава. Ще правя това, което винаги съм правел. Напрежението няма да бъде същото, както бе при Олимпиакос. Аз се поставям под напрежение, за да стана по-добър", каза още родната звезда. 

"Все още не сме говорили за позицията ми на паркета. Излизаш и играеш, без значение от поста. Те играят красив, бърз баскетбол. Мисля, че са отбор, който ми пасва и допълва моите силни качества. Ще се концентрираме върху това, което умея добре. Различно е да пристигна в отбор, който е финиширал трети в конференцията си. Аз съм конкурентен и искам да печеля. Адаптацията ми няма да бъде лесна, ще имам нужда от време. Тук трябва да правиш основните добре, като същевременно се фокусираш върху силните си страни, за да имаш късмета за нещо голямо“, завърши той. А ето 5 причини защо Везенков ще стане "новобранец на годината" в НБА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички