От баскетболния гроб до ярките прожектори на НБА (ВИДЕО)


От баскетболния гроб до ярките прожектори на НБА (ВИДЕО)

3537 0

Да пробиеш в света на спорта и да направиш кариера като спортист е изключително трудно. Това изисква сериозна отдаденост към всеки един детайл, всекидневни многочасови тренировки, множество лишения и пълно отдаване. А дори да направиш всичко това, една контузия може да сложи край на тази мечта. Затова и малцина успяват, мнозина се огъват на прага на славата, а милиони се отказват преди да преполовят пътя.

Всичко това важи и за играта (за някои религията) баскетбол - сещате се, играта с два коша и една оранжева топка. А особено важи за НБА - най-силното баскетболно първенство на планетата. 30 отбора от по 15 играчи. Общо 450 играчи. На света има над 7 милиарда души. Сами си направете изводите колко процента от човечеството има шанс да пробие в НБА. Да, доста е нисък...

Един от тези играчи е Хасан Уайтсайд - човек, за когото не сте чували преди декември месец 2014 година. Много от вас още не са сигурни кой е той, но скоро ще се запознаете изцяло с него и, бъдете сигурни, няма да забравите неговото име.

Уайтсайд е най-нашумялото име в НБА в момента. Център, който се появи от нищото и в момента е голямата звезда на Маями Хийт, а надеждата за плейофи още в първата година след напускането на ЛеБрон Джеймс стои в неопитните ръце на един 25-годишен анонимник. И, засега, той се справя повече от достойно.

От 1-ия януари до ден днешен Уайтсайд води в НБА по коефициент на полезно действие (PER) с 32.0, изпреварвайки всички в лигата, и най-вече Антъни Дейвис, Джеймс Хардън, Стеф Къри и дори ЛеБрон Джеймс. Уайтсайд е машина за дабъл-дабли, втори основен реализатор на Маями, лидер по борби, лидер по чадъри и е в основата на влизането на защитата на Маями в топ 5 на НБА. Уайтсайд е големият удар на Маями. Уайтсайд е най-горещото име в НБА.

Кой, по дяволите, е Хасан Уайтсайд??

Известно време и аз се питах това. Забелязах го още в началото на годината, но на 26-и януари сутринта бях шокиран - 14 точки, 13 борби и, забележете, 12 чадъра срщеу Чикаго Булс. Разбирайте, Чикаго Булс с Таж Гибсън, Пау Гасол и Йохим Ноа. И само преди седмица срещу Минесота Уайтсайд записа 24 точки и 20 борби и това ме принуди да разбера как така Уайтсайд чак сега, на 25-годишна възраст, се е озовал в "лигата на извънземните".  Просто няма как толкова надарен играч да се озове в НБА и да гази наред, а преди това да не сме чували и думичка за него. Просто изглежда невъзможно...

Провалът след драфт 2010 година

Хасан Уайтсайд е продукт на баскетболната академия на "Маршал", като е считан за сериозен талант, който обаче има проблеми с отдадеността си към играта и несериозното си отношение. Това води до пропадане на позицията му в драфта и, в крайна сметка, той се озовава в Сакраменто Кингс под №33 в драфта, въпреки показателите си от 13.1 точки, 8.9 борби и 5.4 чадъра в първата си година в колежанското първенство.

Той подписва 4-годишен договор с "кралете", но веднага е пратен в Лигата за развитие. На два пъти е повикван в отбора на Сакраменто, но заради контузии и наличието на много играчи в подкошието Хасан така и не получава шанс, като през 2012 година отпада от радара на НБА.

От лигата за развитие до... Ливан

През декември 2012 година Уайтсайд си намира нов отбор в Лигата за развитие - Скайфорс. После е пратен в Рио Гранде Валей Вайпърс, а в края на сезона е освободен. Никой вече не го иска освен един отбор на име "Амчит Клъб". Отбор от... Ливан.

"Това беше единственият отбор, който ме искаше по това време", спомня си Уайтсайд за времето, в което е в Ливан.

В Ливан обаче той се среща с жестоката действителност, която променя завинаги в живота му. Преди да дебютира той трябва да премине медицински прегледи в местна болница в Бейрут. В същия ден обаче се разбира, че в близост до болницата е експлодирала кола, а районът е отцепен. "Това поставя нещата под съвсем друга перспектива. Едно е да слушаш за това по новините, съвсем друго е да го чуеш в дъното на улицата", коментира случката Уайтсайд. Във втория му двубой пък в залата става побой между фенове, в който се включват дори играчите на двата отбора.

"Боже, къде попаднах", помислил си е Уайтсайд тогава. "Трябва да се махна, това е пълна лудост"...

Възраждане в Китай и завръщането в САЩ, но с нова спирка в Ливан 

Баскетболът отвежда центъра в Китай, където той подписва договор за година със Сечуан Блу Уейлс, с когото става шампион на Китай. Уайтсайд става център №1, защитник №1 и MVP на финалите, а по време на плейофите никой не взима победа срещу неговия тим. Преди да се завърне в САЩ обаче той минава отново през Ливан (до ден днешен той не обяснява този свой ход), а довършва сезон 2013/14 в Китай, където записва 17 мача. След поредната тежка година Уайтсайд взима окончателно решение да се върне в САЩ и да пробва късмета си за последно в НБА.

Разходката между Мемфис Гризлис и Лигата за развитие

"Никой не искаше да вдигне телефона и да говори с мен. Затова просто работех върху играта си", спомня си лятото Хасан.

На 25-и септември Мемефис Гризлис предлага договор на Уайтсайд, като центърът подписва без гаранция за заплата и за 1 година. По-малко от месец той е освободен и подписва с Рио Гранде Валей Вайпърс на 30-и октомври. Два дни по-късно е пратен в Айова Енърджи, а на 19 Мемфис отново подписва с играча, само за да се освободи от него ден по-късно... след цялото това лутане на 22-и ноември той подписва отново с Айова.

Във времето, в което той е в Айова, центърът записва 3 дабъл-дабъла в Лигата за развитие, като има средно по 22 точки, 15.7 борби и 5.3 чадъри средно на двубой. Това, в крайна сметка, кара Ерик Сполстра (треньор на Маями) да вдигне телефона и да звънне на Уайтсайд.

Приказката с Маями Хийт

Уайтсайд не е непознат за "горещите" и младият им треньор. Още през 2010 година в драфта на НБА ръководството на Маями се е чудело дали да не избере него, но в крайна сметка Сполстра и компания бъркат с Декстър Питман. През 2010 година всички в НБА са единодушни, че Уайтсайд е прекалено несериозен, за да остане трайно в лигата. През 2014 година повечето смятат по същия начин, но Ерик Сполстра решава да даде шанс на центъра, най-вече с оглед на очакването Маями да има много труден сезон и през този сезон "горещите" да изградят наново отбора, който буквално се разпадна с напускането на ЛеБрон Джеймс.

"Знаехме кой е, когато го доведохме. Но му казах още тогава, че трябва да се труди. Казах му: 'ако си сериозен, ние сме точното място за теб. Може и да не е за теб обаче. Нашата култура, нашата програма, всичко е свързано с развиването на играчи. Искаме да те вкараме в най-добрата физическа форма. Ще има моменти, в които ще искаш да се хвърлиш отнякъде. Може би не е за теб. Но, ако искаш и си отдаден, ние сме точното място за теб".

Дали от тази мотивационна реч или от нещо друго, Уайтсайд подписва двугодишен договор с Маями, без гарантиран нито долар. Той е пратен отново в Лигата за развитие, но след един мач и нов убийствен дабъл-дабъл Уайтсайд е вече част от състава на Маями през декември.

"Хасан трябваше да мине през Сакраменто, да види суровата действителност в Бейрут, да играе в Китай и отново да се озове в Лигата за развитие. Всеки минава по различен път, Хасан е трябвало да мине по този", казва още Сполстра.

И определено този път се е оказал решаващ в развитието на Хасан. Той е първи на тренировъчното игрище и си тръгва последен. Постоянно е в залата за фитнес или с баскетболна топка в ръце, тренирайки всяко едно движение до съвършенство. През целия декември той се готви всеки ден за деня, в който ще му бъде даден шанс. Той дебютира още на 1-и декември с 2 минути, а първите си 6 точки бележи в коша на Денвър Нъгетс. Първият му проблясък обаче е на 29-и декември с 8 точки, 7 борби и 2 чадъра срещу Орландо за само 18 минути.

През януари пък целият свят вижда неговите умения. През новата година той няма мач с под 19 минути (освен срещу Оклахома и Сакраменто заради болки в глезена). Също така има две срещи с по-малко от 10 точки, а вече е записал 9 дабъл-дабъла. Рекордите са му 12 блока срщеу Чикаго, 24 борби срещу Далас и 24 точки срещу Минесота.

Но най-добрият елемент в играта му е защитата, като в лицето на Уайтсайд Сполстра намери човека, който може да пази коша и трапеца срещу бързи гардове и силни центрове, а защитата на Маями влезе в топ 12 на НБА само след един месец, в който Уайтсайд е лидер на тима. Центърът покрива защитните грешки на Крис Бош, а заедно с Луал Денг оформят отлично дуо в защита, пазейки отлично на пик-енд-рол противниковите крила.

Хасан Уайтсайд играе не само като най-добрия играч на Маями, но и като един от най-добрите в Лигата. А само преди по-малко от година беше вторият му престой в Ливан...

А какво казва Уайтсайд за приказното си завръщане: "Просто не искам да оставам без отбор повече. Искам да играя баскетбол в НБА".

Уайтсайд е най-голямата история в НБА, свързана с играч, забравен от всички, след епопеята на Джереми Лин с Ню Йорк Никс преди години. А, ако продължава така, не само ще остане в НБА, но ще остане за дълго в "лигата на извънземните" - там, където безспорно му е мястото.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички