Георги Глушков за Александър Везенков: Психически ще му трябва малко време, със скоростта ще се оправи най-лесно


Георги Глушков за Александър Везенков: Психически ще му трябва малко време, със скоростта ще се оправи най-лесно
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

2652 0

Баскетболната легенда Георги Глушков е изключително развълнуван от изявите на Александър Везенков в НБА. Националът ни направи успешен дебют за Сакраменто Кингс, а Глушков поясни върху какво трябва да се съсредоточи, за да може целият му период да жъне успехи.

Малко повече време психически да свикне с НБА

"Това е само началото, а в началото никога не е лесно. Спортно-технически той е готов, може би психически ще му трябва малко време, за да влезе в контекста на НБА, защото там много неща са различни. В контролите се представи добре и съм доволен. Той има данните, за да успее и да се пребори. Може да покаже много хубави неща, позитивно съм настроен и го подкрепям", заяви първият българин, играл в НБА за Везенков.

"Трепна ми много сърцето! Върнах се много години назад, искаше ми се много да стане това. Аз бях от хората, които му казах, че трябва да отиде и да опита. Тренирал е толкова здраво години наред и всички искахме да го направи. Животът е низ от трудности, които се преодоляват, особено в спорта на високо ниво. Където и да отиде, трябва да се доказва. В НБА всеки мач е като изпит, няма нищо предварително начертано. Много съм щастлив. Той може да покаже едно много добро лице на България", допълни той пред "Тема спорт".

Глушков допълни, че трябва време, за да убеди съотборници и отбор, че има качества. "Със скоростта ще се оправи най-лесно. Въпрос на навик, бързо ще свикне. Трябва обаче да убеди с постоянството си, че той е човекът. А хубавото е, че Сашо го може това, доказал го е през годините. Винаги може да се случи да нямаш ден. Тогава е важно да има позитив от теб на друг елемент – защита, борба, присъствие. Той трябва да мисли само за успеха, но всичко това го знае отлично".

Какво липсва на останалите български играчи?

Според него Везенков е изключително амбициозен, трудолюбив и е наясно какво иска. Отчете и какъв е проблемът на останалите състезатели, които не успяват да се наложат в чужбина.  "Финансовото, а не спортно-техническото измерение се превръща в основно. Когато разберат, че е обратното, тогава може да имат успех. Предполагам, че нашите момчета още не осъзнават колко труд трябва да се вложи, за да стигнат до това ниво, да имат успех навън. Не съм сигурен, че го разбират. Чуждият успех изглежда лесен, защото много неща остават скрити.

Нека да го питат – какво прави като отиде на тренировка, какви са целите му. Стреля 150 пъти, вкарва 143 и не е доволен. Имат ли такива цели нашите момчета? Ходят ли да тренират лека атлетика с треньор, за да искат да постигнат тези успехи? Първо трябва в личен план да си оправиш нещата и след това идват треньорите. Ако си се оправил в личен план, треньорите сами ще те искат. Младите момчета не оценяват това. Не е достатъчно да отидеш в чужбина, а да докажеш че мястото ти е там. Това бе и пътят на Везенков – непрекъснато доказване". А интересна съпоставка показва кой има по-успешен дебют - Георги Глушков или Александър Везенков?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички