Александър Везенков срещу Георги Глушков: Кой записа по-успешен дебют в НБА?


Александър Везенков срещу Георги Глушков: Кой записа по-успешен дебют в НБА?
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

3282 0

Александър Везенков е първият българин през 21-ви век, който дебютира в редовния сезон на НБА. Саша записа първи минути за Сакраменто Кингс при победата срещу Юта Джаз със 130:114, превръщайки се във втория роден състезател, играл в "лигата на извънземните". Разбира се, първият е Георги Глушков, записал своя дебют през 1985 година. 

Везенков или Глушков - кой се представи по-добре в първия си двубой? 

След като вече официално имаме втори българин в НБА, то спокойно можем да сравняваме и представянето на двамата. Все пак, важно е да се отбележи, че двамата състезатели играят на различни позиции, а и играят в "лигата на извънземните" в много различни епохи. 

Дебютът на Везенков 

Саша направи своя дебют в НБА в разцвета на така познатата "three point era" или казано на български - "ерата на трите точки". Самите качества на Везенков пасват идеално на съвременната игра отвъд Океана - стрелба, скорост и умение за правилно позициониране.

В първата си официална среща Везенков влезе от пейката и показа на какво е способен. Трябваха му само няколко секунди, за да реализира първите си точки, а именно - тройка от нулевия ъгъл.

Българинът записа общо 16 минути на паркета, като завърши срещата с 8 пункта, 2 борби, 2 откраднати топки, 50% успеваемост от стрелба и 40% успеваемост от линията за три.

Основната цел пред Саша е да продължи със страхотните представяния, да впечатли треньора Майк Браун и да си заслужи всяка игрова минута отвъд Океана, където дори е смятан за един от фаворитите за наградата "новобранец на годината".

Дебютът на Глушков 

За разлика от Саша, президентът на баскетболната федерация попадна в НБА във време, в което нямаше европейски играчи, а той беше един от първите, които "пробиха" в шампионата и павираха пътя за всички атлети от Стария континент да демонстрират уменията си на най-високо равнище. 

В първия си двубой Глушков определено впечатли, въпреки че също се появи на паркета от резервната скамейка. 

На 6-ти ноември 1985 година центърът влиза в игра за 11 минути по време на загубата на неговия Финикс Сънс срещу Атланта Хоукс - 106:114. 

За само 11 минути на терена Глушков успява да вкара 7 точки и да грабне 4 борби. Към тях добавя още 2 асистенции, 2 блока, 1 грешка и "коефициент на ефективност" от 9. 

При стрелбата той записва 2 от 4 точни стрелби, както и 3 от 6 от наказателната линия. 

Следете статистиката, показателите и мачовете на Александър Везенков в НБА със SPORTLIVE.BG!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички