Джоел Ембийд ликува като "MVP": Какво се случва с американците в НБА?


Джоел Ембийд ликува като "MVP": Какво се случва с американците в НБА?
Снимка: Getty Images

2929 0

Лигата на извънземните - НБА, вече има своя нов носител на наградата за най-полезен играч (MVP) в редовния сезон, а именно центърът на Филаделфия 76ърс Джоел Ембийд.

Страхотният сезон на Ембийд

Камерунският баскетболист завоюва приза с 915 точки, като веднага зад него се наредиха бившите двукратни носители на наградата Никола Йокич от Денвър (674 точки) и Янис Адентокубо (606 пункта). 

По този начин Ембийд се превърна в първия баскетболист на града от братската любов, който печели приза за пръв път от сезон 2000/2001, когато той бе завоюван от легендарния гард Алън Айвърсън. 

Според мнозина Ембийд напълно заслужава успеха, тъй като в 66 мача успя да запише средно 33.1 точки, 10.2 борби, 1.7 чадъра, както и успеваемост от наказателната линия от 85%. Той успя да заведе и своя тим до плейофите, като Филаделфия завърши на третото място в Източната конференция с актив от 54 победи и 28 загуби.

Европа и Африка доминира в НБА

С завоювания успех Джоел Ембийд продължава традицията, в която вече 5 години американски баскетболист не успява да спечели наградата "MVP". За последно това направи Джеймс Хардън, защитавайки цветовете на Хюстън Рокетс през сезон 2017/18.

След Хардън последва ерата на "The Greek Freak" - Янис Адетокунбо, който грабна приза в два поредни сезона (2018/19 и 2019/20). Веднага след него пък се нареди сръбския център Никола Йокич, който ликуваше с наградата също две кампании поред (2020/21 и 2021/22). Последният неамериканец пък, който ликуваше в края на сезона с "MVP" преди Янис през 2018/19, бе Дирк Новицки през сезон 2006/07

Редица американски таланти, усъвършенствани в елитните американски колежи като Джа Морант от Мемфис, Джейсън Тейтъм от Бостън, Донован Мичъл от Кливланд и редица други големи имена бяха спрягани като бъдещи носители на наградата, но изглежда, че европейската и африканска доминация няма край.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как Ню Йорк Никс изпусна Майкъл Джордан през 1996 година?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички