Барселона и жалкото отношение към Александър Везенков и шансовете му за НБА


Барселона и жалкото отношение към Александър Везенков и шансовете му за НБА
Снимка: Twitter

6428 0

Баскетболният отбор на Барселона загуби каквито и да е шансове да се класира за фазата на елиминациите на Евролигата, но въпреки това отборът продължава да не разчита на българското крило Алексадър Везенков. Избраният от Бруклин Нетс в драфта на НБА през миналата година отново беше пренебрегнат от своя клуб, като записа едва няколко минути, и то в края, по времена погрома от Жалгирис с 90:74 в най-силния клубен турнир на Стария континент.

Българският национал записа много силни мачове за България в квалификациите, въпреки че допуснахме две поражания в последните два мача (срещу Чехия Саша не игра). В мача срещу Финландия той записа 28 точки, 10 борби и +24 коефициент на полезно действие - страхотни данни за най-добрия роден баскетболист. Изявите му за Барселона обаче са почти нулеви, след като за пореден двубой в последните месеци получи твърде малко време за изяви. Това се превръща в системен проблем за Везенков, който дори след смяната на треньора не получава достатъчни игвори минути. А наскоро в съвсем ограничено време вкара 11 точки на най-добрия отбор в Испания - Реал Мадрид. Но днес пак не игра във важните моменти.

Всички специалисти в Испания са единодушни, че Везенков заслужава не просто да получава минути, а да е в титулярния състав на каталунците. Това важи особено през настоящия сезон, в който "блауграна" се представя далеч под очакванията, а независимо от слабите резултати Везенков продължава да е неизвергнат в състава на Светислав Пешич.

Сезонът е много тежък за българина, който започна годината в ротацията на Барселона, но постепенно излезе от нея, независимо че се представяше на ниво. В Барселона никой не коментира темата защо българинът не играе редовно, докато всички анализатори се питат: "Как е възможно Везенков да не играе"?.

Проблемите за българина стават и по-големи, защото скаутите на Бруклин Нетс не могат да направят реална оценка на неговите възможности. На няколко пъти американският отбор пращаше скаути, които да гледат изявите на крилото, но в тези случаи Везенков или не игра, или престоя на паркета в тъй нареченото "garbage time" - минутите от мача, които просто се доиграват. В момента "мрежите" са сред най-слабите отбори в лигата и дори нямат избор в драфта за 2018 година, като съществуваше реална възможност при добро представяне на Саша Нетс да платят клаузата за разтрогване в договора му с Барселона и да го включат в състава си за идния сезон. Сега обаче този шанс граничи с нулата.

Везенков има още една година от договора си с каталунците. Той харесва Испания и се радва, че има възможност да играе в най-силното европейско първенство, но намаляващите му минути могат да променят сериозно желанието му да остане в Каталуния. И може би ще бъде за добро, ако действително в Барселона не се осъзнаят и не започнат да разчитат на едно от най-добрите млади крила в баскетбола.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички