Александър Везенков разкри каква е голямата цел в Кингс и дали има страх от НБА


Александър Везенков разкри каква е голямата цел в Кингс и дали има страх от НБА
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

1048 0

Най-добрият български баскетболист - Александър Везенков, даде своята първа официална пресконференция като баскетболист на тима от НБА - Сакраменто Кингс, която се проведе в София. Пред медиите Саша разкри всичко най-интересно около трансфера си в Кингс.

Емоциите около избора

"Да, всичко беше от първи до 3-4 юли, не мога да кажа, че бяха тежки дни, но бяха емоционални, за да премисля, бях и в САЩ за 4-5 дена. Със сигурност е ново предизвикателство за мен, отивам някдъе където съм бил, там всичко е огромно, това е мечта, която всеки баскетболист иска да преживее. Продължавам да правя това, което правя цяло лято - да тренирам и да се фокусирам ментално. Ще опитам да ида по-подготвен, за да се адаптирам по-бързо", започна Саша.

Кой се е свързал с Везенков пръв от Сакраменто?

"Всичко почна през декември 2022, когато за пръв път помощник-генералният мениджър дойде в Атина, това бе връзка. Първо дойде, той после ГМ, после Майк Браун, а след това вицепрезидента и скаута. Дойдоха доста хора, чух и че звездите на тима говорят за мен. Запознах се с повечето играчи - има суперзвезди, има и такива, чиито контракти са впечатляващи. Цялата организация е така направена, подобно на Олимпиакос. Всички работят като отбор и екип - като едно семейство. Сакраменто има страхотен стил - подават си, движат топката и помогнаха за моето решение".

Дългият път до НБА и раздялата с Олимпиакос

"В интерес на истината, да, правата ми минаха през много отбори. Говорих с Бруклин и с Кливланд, те имаха много играчи на тази позиция и ме преотстъпиха. Бях близо да премина в един отбор, но не се случиха нещата. Просто чаках своя момент, НБА е една мечта, но в моята кариера бих искал да имам възможност да се развивам и да имам път, в който да помогна на отбора. Предното лято имаше слухове, но сега се изясни всичко около ролята ми

Беше емоционално. С фенове и с хора, които съм живял. Като виждаш един човек 5-6 години поред трудно се разделяш. Бяхме семейство. Като един иска да се развива, трябва да го пуснеш, когато някой иска да иде в нещо по-голямо. Голяма част от мен искаше да остане в Олимпиакос".

Изборът на номер 7

"Първоначално исках 14 и 41, но тях ги нямаше. Не мога да кажа, че съм го взел заради феновете на Олимпиакос или Василис Спанулис. Седмицата ми харесва много и преди съм играл много с нея в националния отбор".

Европейската връзка с Лен и Сабонис и ролята в ротацията

"Не ги познавах момчетата, не можах и да се запозная с тях, защото Сабонис не беше в Лас Вегас, но е прекрасен човек и нямам търпение. Никой не може да ти гарантира, че ще играеш. Треньорите искат да помагат на всеки - това им е работата, но взимат и решения. Сакраменто е отбор, който вижда кой е по-добър и ще разчита на него. Мисля, че със сигурност моят опит ще помогне, адаптацията ми извън терена, колкото по-бързо се адаптирам, толкова по-бързо ще си проличи на паркета".

Качествата на Везенков

"Нищо няма да променям от това, което правя напоследък. Знам какво мога да дам на отбора. Затова отивам, мисля, че мога да помогна на този отбор. Нямам някакви очаквания, искам да се боря всеки ден и да покажа да съм там. За да настояват и да ме искат явно и те имат нещо предвид. Очаквам да съм си аз и да се развива. Те са много мачове и със сигурност ще има такива, в които да играя много. Не поставям очаквания, тренирам всеки ден и ще видим какво ще стане".

Срещата със собственика на Кингс

"Разговаряхме със собственика, той показа, че се радва, че съм там. Запален е към отбора си. Генерално Сакраменто е един отбор, който не беше дълго време в плейофите. Завършиха трети предната година, очакванията са големи, целият град е запален по баскетбола. Тези фенове и организацията са минали през всичко - 18 години да не си в плейофите е нещо много голямо. Очакванията са големи".

Популяризирането на баскетбола у нас

"От една страна, е хубаво и радващо, от друга, е отговорност. Всяко едно дете знае за НБА. С преминаването ми в НБА дори и хората, които не гледат баскетбол започват да се интересуват. Важното е да запалим децата по всеки спорт, но конкретно по баскетбола, защото е много трудно. Не може да стигнеш върха мигновенно. Важното е да ги вкараме в залата, това зависи от всички нас - мен, федерация, журналисти, родители. Време за рестарт има, не трябва да се губят таланти. Има преходен период, в който изоставаме. От моя страна, ще направя всичко възможно и да се опитаме да запалим децата по баскетбола".

Има ли страх у Везенков да не се повтори ситуацията с Барселона?

"Най-голямата разлика са тези почти десет години. Тогава бях на 19, абсолютно не бях готов за Евролигата, беше различно ниво. Нямах самочувствието, което имах сега, нямах и базата. Със сигурност - повече мачове имам вече, стигнахме два пъти до Финалната четворка. Вече знам какво е и да губиш, и да побеждаваш. Нова лига е, атлетизмът е на друго ниво. Евролигата не е за подценяване - всеки мач е от значение, в НБА не е точно така. Имам повече мотивация, по-готов съм. Знам какво е и от другата страна".

Ситуацията с националния отбор

"Това е въпрос на преговори и дали националният отбор ще се бори за нещо. Не знам каква ще е ситуацията, винаги когато съм свободен ще се опитам да играя - изцяло въпрос на преговори".

Послание към младите

"В Сакраменто бях само два дена. Заминавам някъде края на август. Тренировките почват септември, ще си намеря жилище и ще се напасна. Проектът е нещо което ме вълнува. Хората имат амбиции. Да помогнем на децата - строго само за деца. Видях нещо хубаво, нещо интересно - деца, които са в залата. Академията подсигури няколко зали и бази, в които да се тренира. За да искаш да станеш по-добър, няма да има треньор, който да ти се моли, ако не го искаш - няма как да стане. Няма лесен път - постоянството е важно, никой няма да помни дали си играл силно или слабо. С всяка година и всеки ден трябва да показваш, че си добър. Има време за дискотеки, кафета и всичко. Моментите, в които ставаш по-голям са по-добри от тийнейджърските години. Когато семейството е с теб и имаш талант и ти харесва да се трудиш - може да постигнеш всичко".

Величията в НБА

"Много е вълнуващо и чакам този момент. Бях на 19 и гледах всички тези звезди от Евролигата. Бях съотборник с някои легенди на европейския баскетбол. Сега отивам в ново първенство, където има над 50 суперзвезди, отивам да се конкурирам с тях".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички