Това ли беше най-доброто постижение на ЛеБрон Джеймс?


Това ли беше най-доброто постижение на ЛеБрон Джеймс?
Снимка: Gulliver/GettyImages

2120 0

Кливланд Кавалиърс достигнаха до 4-и пореден финал в НБА, но този път това изглеждаше изключително трудно и за мнозина постижението на ЛеБрон Джеймс да изведе този слаб отбор до последните мачове в "лигата на извънземните" е най-голямото в неговата кариера. В САЩ и по цял свят се възхищават на това как е възможно един човек в 15-ия си сезон да се представи по този фантастичен начин, играейки над 40 минути средно на мач. Но нека няма заблуда - това не е най-голямото постижение в иначе богатата откъм рекорди кариера на Краля.

Според много анализатори, това е най-слабата селекция, която е достигала до финали на НБА. Това не е вярно, защото Филаделфия 76 станаха шампиони на Източната конференция с Алън Айверсън и куп ролеви играчи през 2001-а година, а Айверсън дори не е в атмосферата на ЛеБрон Джеймс. Също така Краля има далеч по-впечатляваща серия от победи през 2007 година по пътя към финалите. Тогава той трябваше да премине през Ню Джърси Нетс, водени от Джейсън Кид, Винс Картър и Ричард Джеферсън - изключително трио, съставено от двама играчи, които със сигурност ще са част от "Залата на славата", а по това време Кид е един от най-добрите гардове изобщо в лигата. След това дойде време и на шампиона от 2004 година - Детройт Пистънс, който все още разчиташе на основното си ядро, съставено от Рип Хамилтън, Чонси Билъпс, Тейшон Принс и компания, които бяха истинско страшилище в защита.

През 2015 година Кливланд стигна до финал в НБА, въпреки че Кевин Лав се контузи още в първия мач от плейофите. Кайри Ървинг беше преследван от контузии и още в мач №1 срещу Голдън Стейт Уориърс. ЛеБрон и компания обаче поведоха с 2:1, а вторият най-добър играч за "кавалерите" беше Матю Делаведова. И единствената причина Краля да не вземе титлата беше умората, която се натрупа в него след мач №3.

Безспорното постижение №1 беше през 2016 година, когато "кавалерите" падаха с 1:3 в серията срещу Стеф Къри и компания, но Кавс успяха да обърнат. Разбира се, имаше и добри предпоставки за това заради различни фактори (контузията на Андре Игуадала в гърба, наказанието на Дреймънд Грийн и контузията на Андрю Богът), но в историята ще остане великия обрат, осъществен от ЛеБрон и Кайри, спечелили мач №7 в адската атмосфера в "Оракъл".

Тазгодишният поход на Кавалиърс беше впечатляващ, а ЛеБрон Джеймс играеше като обсебен с едничката идея да прати отбора си във финалите. Той беше наистина извън тази планета, но пътят му не беше толкова труден. Защо?

В първия кръг на плейофите Кавалиърс трябваше да преминат през 7 мача срещи Индиана Пейсърс, чийто най-добър играч - Виктор Оладипо, изигра много слаба втора част на серията. В състава си Пейсърс нямаха нито един друг играч от по-висока баскетболна класа, но по-добрата тактика на младия отбор от Индиана помогна на тима да стигне до мач №7. В него класата и опитът си казаха думата, а ролевите играчи около ЛеБрон свършиха отлична работа в края на третата четвърт, когато голямата звезда на тима излезе от игра заради крампи.

Във втория кръг Кавалиърс се изправиха срещу Торонто Раптърс - отборът, спечелил Източната конференция в редовния сезон с 59 победи. В САЩ вярваха, че това е годината на този отбор, но бяха много, много далеч от истината. Ако има един отбор, който има сериозен комплекс срещу ЛеБрон Джеймс, това са Раптърс, и най-вече големите звезди на тима ДеМар Дероузън и Кайл Лаури. Дори аз надцених Торонто, когато казах, че имат сили да вземат мач или дори два. ЛеБрон се подигра със състава на Дуейн Кейси, Торонто нямаше никакъв отговор за играта на Краля, а дори ролевите играчи на "кавалерите" записаха много силни мачове. И това се дължеше на факта, че Торонто има компекс от ЛеБрон. 4:0 и Кавс отидоха на финал в Източната конференция.

Там се срещнаха с Бостън Селтикс. И колкото и някои хора да се опитват да покажат "келтите" като изключителен отбор, то те определено не са. Все още не. Селтикс бяха без двете си най-големи звезди - Гордън Хейуърд и Кайри Ървинг. И, ако Ървинг играеше в мач №7, Селтикс можеха да "затворят" мача в четвъртата четвърт. Бостън беше воден от 20-годишен новобранец, който не получи никаква помощ от своите съотборници през второто полувреме на мач №7. Цяло чудо е, че Бостън изобщо стигна до мач №7, но там нямаше кой да се нагърби с отговорността в последните минути заради младостта и липсата на опит. ЛеБрон беше велик, записа умопомрачителни показатели (33 точки, 8.8 борби, 8.8 асистенции в плейофите) и логично достигна до 8-ия си пореден финал в НБА.

Краля изигра най-силната серия от мачове в кариерата си, специално в офанзивен план, тъй като в защита използваше моментите, за да си почине. Той игра над 40 минути в почти всички мачове от плейофите и над 32 във всички 18 мача от елиминациите. В сезон №15 в своята кариера той вече има 100 мача и е играчът с най-много минути. ЛеБрон Джеймс е най-добрият баскетболист на планетата и от сезон 2010/11 дори няма спор за това. Но не смейте да твърдите, че спечелването на тази слаба Източна конференция е най-голямото постижение в кариерата му. Обидно е за самия него.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички