Падението на Сантос - как най-известният клуб в Бразилия изпадна за първи път от 111 години


Падението на Сантос - как най-известният клуб в Бразилия изпадна за първи път от 111 години
Снимка: Getty Images

3068 0

Отпадането на бразилския Сантос от Серия А предизвика бунтове, след като немислимото се случи за един от най-разпознаваемите клубове в Бразилия. И то през първия сезон след смъртта на Пеле. Поражението у дома от Форталеза прати отбора на Сао Пауло във втора дивизия за първи път в тяхната 111-годишна история.

Форталеза постигна победа в последната минута, но равенството нямаше да е достатъчно за Сантос, който падна до 17-о място, след като съперниците за изпадане Васко да Гама и ЕК Бахия спечелиха своите срещи. Сантос е един от най-успешните клубове в Бразилия, печелейки титлата в пет последователни сезона между 1961-65. Най-известният "син" на Сантос Пеле ги изведе до тези титли, като легендарният нападател отбеляза 643 гола в 659 мача, печелейки общо шест.

Клубът, създал легенди, стана жертва на лошо управление

Дунга, Сократес, Зе Роберто, Робиньо и Неймар са известни с черно-бялата фланелка, но изключително лошо управление в крайна сметка доведе до изпадането им. Филипо Силва от "Tactical Manager TV" обясни: "Не бих казал, че това е нещо, което се обърка конкретно тази година. Сантос беше един от тези клубове, които през последните три години флиртуваха с изпадането. Със слаби кампании в Paulistão (държавен турнир) и лигата. Така че не бих казал, че е нещо тази година, а натрупването на минали години. Те преминаха през някои финансови проблеми, но истината е, че това е заради ужасното управление за директорите".

Сезонът в Серия А на Бразилия бе вълнуващ, като Ботафого невероятно пропиля значителна преднина, за да позволи на Палмейрас да спечели титлата. Отборът от Рио де Жанейро спечели 15 от първите си 19 мача, за да създаде преднина от 14 точки на върха, но някак успяха да спечелят нито един от последните си 11 мача, за да завършат пети.

Предупредителните знаци, които останаха скрити

В противоположния край на таблицата тежкото положение на Сантос предизвика шок във футбола, но перспективите им изглеждаха зловещи от години. Завършванията на Сантос в средата на таблицата през предходните два сезона скриха предупредителните знаци и техният рекорд по взимане на нови играчи при президента Андрес Руеда беше ужасен.

Постоянните катаклизми в игралния състав бяха доказани с 21 подписа, направени през 2023 г., а липсата на ясна дългосрочна стратегия изпрати Сантос в Серия B. Дългове от над 132 милиона евро ще бъдат значителна пречка за Сантос да се възстанови успешно от изпадането по подобен начин на някои от най-добрите бразилски клубове през този век.

"В бразилския футбол това е голям момент, но напоследък имаше паралели. Видяхме огромни отбори като Гремио, Палмейрас, Коринтианс, които изпадаха през последните две години и се връщаха обратно. Така че макар да е лудост да видиш Сантос за първи път в долна дивизия, не е шокиращо. Тъжното е, че това се случи в първия сезон след смъртта на Пеле. Сантос е легендарен клуб, това не засяга тяхното наследство по никакъв начин. В крайна сметка това е клубът, който ни даде Неймар и Пеле. Въпреки че не са в същия мащаб, те също произведоха Родриго", допълни Силва.

Докато Сантос безспорно е един от най-престижните клубове в Бразилия, те вече не са един от най-големите. Те не фигурират в топ 10 на най-поддържаните клубове в страната и ще трябва да разчитат на тяхната прочута младежка академия през следващия сезон с разтегнати финанси. Вече няма толкова голям брой таланти, които напредват към първия отбор. А това няма да е спад за подобен клуб с такива легендарни играчи. 

Лъчът светлина, който също угасва

Маркос Леонардо остава техният лъч светлина, но талантливият нападател ще бъде продаден преди следващия сезон. 20-годишният футболист - оценяван на 17 милиона евро - вкара 21 гола в 49 мача през миналия сезон и е наблюдаван от някои от най-големите клубове в Европа, включително Арсенал и Реал Мадрид.

Бразилският експерт Силва потвърди предстоящото си напускане, добавяйки: "Маркос Леонардо искаше да напусне много преди изпадането да се случи. Той е талантлив играч, но също имаше някои проблеми с отношението към края на сезона, което изигра малка роля за тяхното изпадане. Той обаче ги "носеше" през голяма част от сезона, така че не мога да го обвинявам. Тръгва си и няма да могат да го задържат".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички