ВИДЕО: Бербатов едва не се отказва от България след 1:6 от Сърбия (история на съперничеството)


ВИДЕО: Бербатов едва не се отказва от България след 1:6 от Сърбия (история на съперничеството)
Снимка: GettyImages/ колаж - Sportlive.bg

3342 0

Българският национален отбор по футбол се изправя срещу Сърбия в опит да запази поне минимален процент възможност да се класира на следващото Европейско първенство по футбол. Шансовете за това са малки, като "орлите" са абсолютен фаворит в Разград. Ако погледнем към историята, то България съвсем няма вероятност да удари своя съсед, дори в домакинство. 

Съперничеството България срещу Сърбия 

Едва два двубоя са изиграни между граничещите една с друга държави, като и двата са в приятелски срещи. Не особено "приятелски" е резултатът в един от мачовете, след като през 2008 година Сърбия бие България със звучното 6:1. Почетният гол тогава бележи Благой Георгиев, а мачът се запомни с това, че Димитър Бербатов за пръв път даде да се разбере, че иска да приключи с националния отбор, а агентът му - Емил Данчев, нападна коментатора на тогавашния "Канал 1". 

Саво Милошевич, който наскоро се размина с треньорския пост в Левски, вкара два гола тогава за "плавите". 

2 години по-късно, но този път на родна територия, България изигра силен мач, но загуби с 0:1 с гол на Никола Жигич 10 минути преди края. Това беше и първа загуба на Лотар Матеус начело на "лъвовете", а след това отборът тотално се срина. 2010 беше и годината, в която Бербатов каза "баста" на националния отбор. 

България срещу Сърбия и Черна гора 

Както е известно, Сърбия и Черна гора е формирана след разпадането на Югославия. Срещу този отбор България отново играе два пъти, като "лъвовете" печелят през 2003 година в Крушевац, и правят 0:0 у дома през 2005 година. 

България срещу Югославия 

Логично, най-много мачове е имало в това съперничество. Те са общо 27 и в тях има категоричен доминиращ тим - този на западната ни съседка. Югославия има цели 15 победи срещу българския национален отбор, което е почти два пъти повече в сравнение с успехите, постигнати от "лъвовете" (8). 4 пъти двата тима са завършили наравно. 

Последният официален двубой изобщо между съседите е през 1985 година, когато в квалификация за Световното през 1986 година България печели у дома с 2:1. 

Ето и видео от бруталната победа с 6:1 в полза на Сърбия: 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички