Величието на Роналдиньо: Най-добрите моменти в кариерата на бразилеца (ВИДЕО)


Величието на Роналдиньо: Най-добрите моменти в кариерата на бразилеца (ВИДЕО)

3844 0

Хиляди деца по света, които са родени и осъзнати между 80-те и 90-те години бяха запленени по футболната игра, благодарение на фамозния Роналдиньо де Азис Морейра. Вечно усмихнатият бразилец с така популярните предни два зъба караше всички хора да се прехласват по играта му с коженото кълбо.

Еластико, задни ножици, финтове, трикове и фамозните голове просто бяха незаменима част от техническия арсенал на плеймейкъра. Именно затова Sportlive.bg ще опита да отличи най-паметните моменти от кариерата на някогашния №10.

Роналдиньо направи за смях Дейвид Сийман

Горещото лято на 2002-а година посрещна един от най-великите Мондиали за всички времена. Тогава Бразилия разби английските сърца, а именно Роналдиньо вкара гол от центъра срещу „трите лъва“.

Самият удар, който и до ден-днешен от мнозина е считан за лош опит за центриране, поведе Селесао напред с 2:1 през втората част и на практика прати латиносите на полуфинал. В последствие Бразилия вдигна и световната титла за пети път.

За съжаление на фамозното изпълнение на Роналдиньо, то той беше изгонен от терена малко след това и пропусна полуфинала, но се завърна за финала, в който Бразилия срази Германия с 2:0.

Самият триумф на страната през 2002-а година ще бъде вечно помнен заради уникалното трио в нападение: Роналдиньо, Роналдо и Ривалдо, по-известно като „РоРиРо“. Тримата направиха уникални неща за родината си в турнира и записаха сетна златна страница в историята на най-футболната държава на планетата.

Задната ножица срещу Виляреал

Роналдиньо вкара десетки уникални голове в своята богата кариера. Много от тях пък дойдоха по време на периода му в Барселона, включително и величественото изпълнение срещу Виляреал.

ПСЖ, Барселона, Милан

Роналдиньо се записа сред най-великите играчи в историята на спорта по време на кариерата си в Барселона. По време на този си период великият №10 спечели два пъти Ла Лига, две Суперкупи на Испания и веднъж Шампионска лига.

И макар безграничния си талант и арсенал от качества, той не успя да запише същите резултати с другите отбори. По време на двугодишния си престой във Франция, след като пропадна трансферът му в Арсенал, той с ПСЖ спечели само Интертото.

Барселона привлече бразилеца през 2003-а година, след като Реал Мадрид тогава закупи Дейвид Бекъм. Пет сезона и пет трофея по-късно лесно може да се разбере кой имаше по-добра кариера. През 2008-а година пък Барселона се раздели с наставника Франк Рийкард, който беше последван и от няколко играчи, включително Рони. Той беше продаден на Милан, след като отказа да премине в Манчестър Сити.

За две години и половина в Милано бразилецът имаше положителни, но и негативни моменти. През това време при „росонерите“ пристигна и Дейвид Бекъм, което беше изключителен маркетингов ход от президента Силвио Берлускони. Роналдиньо напусна Милан през януари 2011-а година, след което тимът спечели титлата в Серия А.

Индивидуалните награди

Отличните постижения на Роналдиньо бяха възнаградени многократно по време на кариерата му. Най-престижното такова обаче е от престоя му в Барселона, след като спечели Златната топка.

Всеизвестна е теорията, че именно едно от големите дербита с Реал Мадрид е допринесло максимално, за да може накрая той да вдигне Златната топка, когато Барса срази големия си съперник на неговия "Сантиаго Бернабеу", а Роналдиньо буквално беше над всички. Тогава дори самите фенове на Реал се изправиха на крака и аплодираха усмихнатия техничар.

При „блаугранас“ той взе също така и наградата на ФИФА за Най-добър играч. Този приз пък той го спечели в последователни години (2004, 2005), което го поставя на пето място в списъка за всички времена след Зинедин Зидан, Роналдо, Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

Рони събра други индивидуални награди през това време, включително два пъти два пъти ФИФПро Играч на света.

Национален отбор

По време на изключителния си футболен живот Роналдиньо Гаучо записа 97 мача за Селесао. По време на срещите си за страната той реализира 33 гола. В периода 1999-2013 самият футболист беше инструментална част за страната си, като още в дебютната си година триумфира с Копа Америка след дълга пауза.

Три години по-късно дойде и успехът на Световното първенство в Япония и Южна Корея, а през 2005-а Селесао спечелиха и Купата на конфедерациите преди Мондиал 2006. В допълнение на това през 2008-а Рони стана и бронзов медалист на Олимпийски игри.

Иначе, в юношеските гарнитури за старната той има още много титли. През 1997-а година е част от юношеският отбор на Бразилия, който става световен шампион.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички