Вдъхновяващата история зад табелата "Това е Анфийлд", станала част от най-големите успехи на Ливърпул


Вдъхновяващата история зад табелата "Това е Анфийлд", станала част от най-големите успехи на Ливърпул
Снимка: Getty Images

6544 0

Табелата "Това е Анфийлд" на стадиона на Ливърпул е емблематичен символ за един от най-големите футболни клубове в света и много играчи го докосват преди мач като част от ритуала им.

"Това е Анфийлд" - знак за огромни успехи

Знакът, закачен на стената на тунела, от който играчите излизат, е от голямо значение за Ливърпул. Табелката "Това е Анфийлд" е сложена за първи път от легендарния Бил Шенкли по препоръка на служител в клуба. Целта му е не само да напомни на своите играчи кой отбор представляват, но и да припомнят на съперниковите отбори срещу какъв клуб ще играят.

Първоначално знакът бил с думите: "Добре дошли на Анфийлд" преди Шенкли да се намеси и да промени името му. Невероятно, но се твърди, че първата, от трите използвани досега табели, се озовава в бар-пансион със закуска на остров Ман в Ирландско море. Втората табела пък е представена от Боб Пейсли през 1974 г. и остава в продължение на 24 години в едни славни времена за Ливърпул.

Ключовата роля на Брендън Роджърс за завръщането на важния символ

След това се стига до последната версия на табелата, като през 2012 г., новодошлият тогава Брендън Роджърс помага за възстановяването ѝ. Историята разказва, че Роджърс я е намерил в склад няколко седмици, след като бил назначен за мениджър на Ливърпул и поискал отново да заеме почетното си място в тунела.

"Просто почувствах, че това е знак и символ на това, което Ливърпул беше в продължение на много години. Знакът беше свален през 1998 г., но беше там от 1974 г. и успехът в рамките на тези години беше феноменален. Така че за мен това е белег на "Анфийлд" от миналото. Ние сме много в модерна епоха, но мисля, че е много важно да си спомняме великото минало на този футболен клуб и табелата "Това е Анфийлд" е огромна част от това", заяви Брендън Роджърс през 2012 година.

Когато Юрген Клоп пристигна в клуба през 2015 г., той наложи забрана на своите играчи да се докосват до нея, докато не спечелят трофей. "Казах на моите играчи да не се докосват до табелата, докато не спечелят нещо. Това е знак на уважение", каза той в началото на престоя си начело на мърсисайдци.

За радост на играчите те спечелиха една титла от Висшата лига, една Шампионска лига, Купата на Карабао, Купата на Англия, Световното клубно първенство и Суперкупата на УЕФА.

Гневът, който си навлече Ваут Вегхорс заради докосването на табелата

Само преди дни играчът на Манчестър Юнайтед Ваут Вегхорст предизвика огромни дискусии наскоро, когато беше видян да го докосва преди победата над "червените дяволи" със 7:0 от Ливърпул. В изявление холандецът заяви, че се е опитал по този начин да спре и да повлияе на своя сънародник Върджил ван Дайк, който редовно докосва знака. Това обяснение обаче не достатъчно достоверно за феновете на "червените дяволи", които са сериозно ядосани на играча.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички