Световно първенство по футбол 1966: Бойкот, заговор и "обирът на века" за световната титла на Англия


Световно първенство по футбол 1966: Бойкот, заговор и "обирът на века" за световната титла на Англия
Снимка: link4business.info

10502 0

Доминацията на Бразилия на две поредни световни първенства и превъзходството на южноамериканските отбори като цяло вече дразни сериозно европейците. Осмото световно първенство по футбол се провежда в родината на футбола – Англия. И предвид крайно незадоволителните представяния на англичаните на световни първенства до момента това е отличната възможност те най-после да покажат, че са истинска футболна нация.

 

Африканският бойкот

Първенството започва със скандал още от квалификациите. Тогава 16 африкански държави бойкотират заради правилото, че вторите отбори в квалификационните групи в зона „Африка” трябва да играят плейофи с отбори от Азия, за да се класират за първенството.

България отпада безславно в групите на Мондиала

Иначе в квалификационния цикъл участват 70 отбора, като България се класира за втори път на световно първенство. Този път обаче дори не печелим и точка – падаме с 0:2 от Бразилия, като головете вкарват легендите Пеле и Гаринча, с 0:3 от Португалия и с 1:3 от Унгария. Участници на първенството са АНГЛИЯ, Аржентина, Бразилия, България, Испания, Италия, Мексико, Португалия, Северна Корея (КНДР), СССР, Унгария, Уругвай, Франция, ФРГ, Чили и Швейцария.

Кучето Пикълс, което стана герой на Световното през 1966-а

По отношение на формата на първенството промени няма – 16 отбора, разделени в по четири групи, като победителят и вторият продължават в елиминационната фаза. Шампионатът обаче започва по крайно куриозен начин – световната купа по футбол, известна като трофея „Жул Риме” или „Златната богиня Нике” е открадната. Последва невиждана операция на Албиона за откриването ѝ, а кучето Пикълс става футболен герой, след като я надушва захвърлена в някакви храсти, докато е на разходка със собственика си. За награда след финала на първенството Пикълс е поканен на шампионското парти на англичаните.

"Заговорът на европейците"

Самото първенство според южноамериканската преса се превръща в „заговора на европейците”. Световният шампион Бразилия отпада безславно още в групата, след като губи от Португалия и Унгария с по 1:3. Аржентина и Уругвай обаче са на ниво – двата отбора преминават групите, но на четвъртфинал се изправят срещу европейските фаворити Англия и ФРГ. В мача между гаучосите и британците още в 35-тата минута германският съдия Крайтлайн гони капитана на южноамериканците Пратин, защото го е напсувал. Цели седем минути аржентинците спорят и не искат да продължат играта. За капак Англия печели с гол на Джеф Хърст от засада за 1:0. В четвъртфинала между ФРГ и Уругвай, при 0:0 германски защитник чисти с ръка от голлинията, но дузпа няма. За сметка на това английският съдия Фини гони двама уругвайци и ФРГ печели с лекота с 4:0. Аржентина е толкова бясна, че иска да организира алтернативно световно първенство с участието на всички южноамерикански отбори, Испания и КНДР, но в крайна сметка чак до такъв вариант не се стига.

4 гола на Еузебио убиват приказката на Северна Корея

Голямата изненада на Световното по футбол е КНДР. Корейците се класират за фазата на елиминациите след като печелят с 1:0 решаващия мач с Италия в групата, а на четвъртфинал повеждат с 3:0 до 25-тата минута на фаворитите от Португалия. Последва обаче фамозен обрат – португалската перла Еузебио вкарва четири гола, два от дузпи и тимът му печели с 5:3.

Най-спорният финал в историята на футбола

ФРГ - Англия със сигурност е финалът, който се превръща в най-спорния в историята на футбола. Освен всичко друго между двете държави стои и съперничеството от Втората световна война. Началото е за ФРГ – Хелмут Халер открива резултата още в 13-тата минута, но Англия обръща с голове на Джеф Хърст и Мартин Питърс. Тече 89-тата минута, когато след центриране Волфганг Вебер изравнява, но попадението идва след игра с ръка на съотборник на Вебер. Идват продълженията и най-спорната минута в историята на световните първенства – 101-та. Тогава Джеф Хърст с мощен удар нацелва горната греда на Ханс Тилковски, топката рикошира и тупва - пред или зад голлинията? Главният съдия Готфрид Динст се консултира с помощника си Бахрамов и отсъжда гол – 3:2 за Англия, а след това Хърст вкарва и ново попадение, оформяйки хеттрика си.

"Обирът на века"

Реакцията е светкавична – „Шпигел” определя случилото се за „Обирът на века” и обявява награда от 20 хил. германски марки за снимка, която да докаже, че голът е фалшив. Бившият канцлер на ФРГ Конрад Аденауер обвинява англичаните в машинация, а капитанът на ФРГ Уве Зелер изсипва цял куп нелицеприятни думи към Динст. По телевизията в Англия пък дават повторение от четири гледни точки, за да убедят футболния свят, че голът е редовен. В крайна сметка с времето страстите утихват, а победата на англичаните остава в историята.

СТАТИСТИКА

Англия – ФРГ 4:2 (след продължения)

Голмайстори: Джеф Хърст (18, 101, 120), Мартин Питърс (78); Хелмут Халер (12), Волфганг Вебер (89)

АНГЛИЯ: Гордън Банкс; Джордж Коен, Рей Уилсън, Ноби Стайлс, Джек Чарлтън, Боби Мур, Алън Бол, Боби Чарлтън, Джеф Хърст, Мартин Питърс, Роджър Хънт

Треньор: Алфред Рамзи

ФРГ: Ханс Тилковски; Хорст-Дитер Хьотгес, Карл-Хайнц Шнелингер, Франц Бекенбауер, Вили Шулц, Волфганг Вебер, Хелмут Халер, Уве Зелер, Зиги Хелд, Лотар Емерих, Волфганг Оверат

Треньор: Хелмут Шьон

Голмайстор на турнира: Еузебио – 9 гола

 

 

Боби Чарлтън печели наградата за най-добър футболист

Най-добър играч: Боби Чарлтън

Звездата на британците Боби Чарлтън, считан и до днес от мнозина за най-добрият английски футболист за всички времена, печели наградата.

Боби Чарлтън тръгва за големия футбол от "Престън Норд Енд", за да се отзове рано-рано в „Манчестър Юнайтед”, където през сезон 1956-1957 година, още в дебюта си, печели първенството на Англия. Той е част от отбора на „червените дяволи”, по-известен като „бебетата на Бъзби”. Мат Бъзби е треньорът на „Манчестър Юнайтед” по това време и гради една от най-силните формации на клубно ниво в Англия. Средната възраст на тима му е само 20 години и 2 месеца и всички очакват „Юнайтед” да стане хегемон за дълго време в Англия, а може би и Европа, след като „червените дяволи” са първият английски тим, участващ в новооснования турнир на Купата на европейските шампиони (КЕШ).

Боби Чарлтън оцелява по чудо в най-черния ден за Манчестър Юнайтед

Но не било писано – на 6 февруари, 1958 година, тимът се завръща от Белград след четвъртфинал за КЕШ срещу „Цървена звезда”. Тимът е сторил чудото – след победа с 2:1 за "Юнайтед" в Англия, сърбите повеждат с 3:0 и се виждат победители, но англичаните показват дух и измъкват равенство 3:3. На летището в Мюнхен самолетът не успява да излети и се разбива. Чарлтън е един от оцелелите – той е изхвърлен на 60 метра от сблъсъка, закопчан за седалката, а резервният вратар Хари Грег го спасява. Късмет е с Чарлтън в този ден – той си сменя мястото с двама от загиналите си съотборници, Томи Тейлър и Дейвид Пег. В катастрофата загиват 23-ма пасажери, като осем от тях са играчи на „Юнайтед”.

Чарлтън се зарича да не се качи повече на самолет

След трагедията Боби Чарлтън се зарича никога да не се качва на самолет и да не играе футбол. Завръща се в родния Ашингтън, но три месеца по-късно размисля и отново е в редиците на „Юнайтед”. След като половината отбор губи живота си, минава доста време, преди „Юнайтед” да успее да се върне на пътя на трофеите. Първият е през 1963 година – Купата на Англия, спечелена с 3:1 срещу „Лестър”. Но големият успех предстои – през 1968 година „Юнайтед” печели КЕШ след 4:1 след продължения срещу „Бенфика”, а Чарлтън вкарва два гола. Така „Манчестър Юнайтед” става първият английски клуб, спечелил ценният трофей.

Участник на четири световни първенства

На национално ниво Боби Чарлтън участва на четири световни първенства – Швеция’1958, Чили’1962, Англия’1966 и Мексико’1970. Всъщност в Швеция той е в състава, но така и не е пуснат в игра. Най-блестящо е домашното му първенство, където на полуфинала с Португалия той вкарва два гола, за да изведе Англия на финала с ФРГ. Там той не блести така ярко, тъй като е вкопчен в голяма битка с Франц Бекенбауер, като и двамата взаимно се неутрализират. Те се срещат още веднъж – на световното в Мексико през 1970 година, на четвъртфинал. Благодарение на Чарлтън Англия повежда с 2:0, но Боби е сменен, тъй като е явно уморен, а Бекенбауер повежда германците към пълния обрат с 3:2, след като вкарва за 1:2.

1000 мача - 0 картона: Спортсменът Боби Чарлтън

Освен голям играч, използващ еднакво добре и двата си крака и имащ невероятен поглед върху играта, Боби Чарлтън е и изключителен спортсмен. За 1000 мача професионален футбол той нито веднъж не е получил официално предупреждение от съдията и никой никога не си спомня дори да е повишил тон. Според безпристрастната статистика единственият му жълт картон в кариерата е на четвъртфинала между Англия и Аржентина през 1966 година, който британците печелят с 1:0. През 1965 година „Дейли Мейл” организира анкета с въпрос: „Кой е най-коректният английски футболист?” Всеки един, отговорил на анкетата, казва само едно име – Боби Чарлтън.

 

Интересни факти за Мондиал 1966

  • Англия’1966 е последното световно първенство по футбол, което се предава в черно-бели цветове по телевизията.
  • 16 африкански отбора бойкотират квалификациите заради регламента – три от вторите отбори в групите на зона Африка трябвало да играят с отбори от Азия, за да се класират.
  • Кучето Пикълс, което намира открадната световна купа по футбол, умира година след първенството по крайно шокиращ и нелеп начин. То се обесва на каишката си, след като хуква да гони котка.
  • Англия’1966 е първото световно първенство с талисман. Това е лъвчето Уили.
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички