Странният сезон, в който Славия игра с екипите на велик английски клуб


Странният сезон, в който Славия игра с екипите на велик английски клуб
Снимка: slavia-bg.com

4355 0

Славия е най-старият столичен клуб, създаден през далечната 1913 година. "Бялата лавина" тръгва по инициатива на няколко младежи, които дават името "Славия" като символ на славянството, но и повлияни от едноименния чешки гранд Славия (Прага).

Славия е седемкратен шампион на България и осем пъти носител на Купата на страната, като през годините постига успехи и на европейската сцена. Любопитното е, че през 50-те години на ХХ век клубът за кратко си сменя името - първо на "Строител", а след това на "Ударник".

По повод годишнината на легендарния столичен клуб, Sportlive.bg припомня един от най-интересните сезони в над вековната история на клуба - кампанията, в която се наложи да играе не със своите, а с чужди екипи! 

 

Кога и защо Славия играе цял сезон с екипи на... Дарби Каунти

Една от редките, но много любопитни истории около Славия е свързана с първите години на Прехода, когато "белите" играят цял сезон с екипи на един от емблематичните английски грандове Дарби Каунти. "Овните" са един от 12-те клуба, които основават Футболната лига на Англия през 1888 година.

Каква обаче е връзката между Славия и Дарби Каунти и защо българският тим играе с екипи на "овните"? Свързва ги британският медиен магнат Робърт Максуел, който в началото на 90-те години на ХХ век си поставя за цел да превземе част от медийния пазар в България.

Робърт Максуел става благодетел на Славия

След падането на Тодор Живков от власт Робърт Максуел желае да приватизира Българската национална телевизия, но за целта се нуждае от добър имидж в страната. За да се сдобие със статут на меценат, Максуел решава да стане финансов благодетел на Славия.

През 1990 година милиардерът Максуел влиза в Славия като спонсор с идеята на по-късен етап да бъде избран за президент. По това време британецът от еврейски произход е собственик и на Дарби Каунти и решава да снабди новия си клуб с екипи на "овните".

Дарби и Славия: Еднакви екипи, различни емблеми 

Славия изиграва цял сезон с абсолютно същите екипи като тези на Дарби Каунти, но на мястото на емблемата на английския тим е пришита емблемата на софийския клуб. На екипа е изписано и името на спонсора - "Максуел". Смята се, че още с първите си дни в "Овча купел" Максуел е налял близо 500 000 долара в клуба, което е внушителна сума за онези години.

Славия се сдобива с много богат "бащица", който с финансовата си подкрепа може да превърне "бялата лавина" в най-силния клуб в страната. За нещастие приказката за славистите приключва само година по-късно, след като през ноември 1991 година Максуел е намерен удавен край яхтата си на Канарските острови.

Докъде можеше да стигне Славия с Робърт Максуел?

Само можем да гадаем къде щеше да се намира днес Славия, ако Робърт Максуел бе поддържал клуба още няколко години. В следващите години "белите" изпадат в тежка финансова криза и са на ръба на оцеляването, докато през 1995-а не идва новият "бащица".

В ръководството на Славия влиза босът на групировката СИК Младен Михалев-Маджо, който заедно със своя сподвижник Венцеслав Стефанов подават ръка на "белите" и ги изваждат от трудната ситуация. И до днес на кормилото на Славия е Венци Стефанов.

Кризата в Дарби днес

Що се отнася до Дарби Каунти, "овните" се намират в много тежка ситуация. Клубът изпадна от Чемпиъншип и в момента се намира в Първа лига (третото ниво на английския клуб) и беше на прага на фалит. 

Един от най-великите английски отбори намери нов благодетел, който поне да "закрепи" ситуацията, в която бяха изпаднали "овните". Това се случи през лятото, като към момента изглежда, че клубът е поне стабилизиран, макар и в средата на таблицата.

Дарби Каунти завинаги ще остане свързан с българския футбол и Славия заради белите екипи с емблемите на двата отбора: оригиналната емблема на Дарби и пришитата върху нея емблема на Славия.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички