СНИМКИ: Денят, в който НЛО прекъсна мач в Италия


СНИМКИ: Денят, в който НЛО прекъсна мач в Италия
Снимка: iStock/Guliver

7066 0

Преди 67 години футболен мач във Флоренция, Италия, беше прекратен в самия му разгар. Футболисти и зрители замират - кой на терена, кой - на трибуните. Причината - над стадиона прелитат непознати летящи обекти. Започва нашествие на извънземни? Ако - не, то какво е било това?

Денят 27 октомври 1954 г. в Тоскана изглеждал слънчев и спокоен. Есенният въздух е бил прозрачен и чист. Един от най-добрите футболни отбори по това време - Фиорентина, играе срещу друг местен тим - не толкова известният Пистойезе. 10 000 фенове наблюдавали мача от трибуните на стадион "Артемио Франки". И изведнъж, в самото начало на второто полувреме, стадионът замира, след като цялата публика надава викове. Феновете престават да следят играта и насочват погледи към небето, сочейки нещо с пръст. Футболистите спрели и топката, която изведнъж станала ненужна, замира самотно на тревата.

Един от футболистите там бил Ардико Манини, местна легенда, играл за националния отбор на Италия на Световното през 1954 г. "Помня всичко от А до Я, казва той по-късно. - Над стадиона бавно-бавно плуваше нещо, което много приличаше на яйце. Всички гледаха нагоре. Освен това, по небето се разля някакво сребристо сияние. Ние бяхме просто потресени, защото никога по-рано не бяхме виждали нещо подобно. Просто бяхме в шок".

Играта бива прекратена, защото, както пише в протокола си съдията, "зрителите видели нещо в небето". Сред зрителите на трибуните бил Джиджи Бони, един от най-верните фенове на Фиорентина.

"Много добре помня това невероятно зрелище, спомня си той по-късно. - В небето над стадиона се появиха някакви обекти. Първоначално те се движеха много бързо, а след това някак си внезапно спряха. Най-много те приличаха на кубински пури. Просто щом ги видях, ми хрумнаха пури, и именно кубински".

Бони провел не малко време, като отново и отново прехвърля в главата си събитието от онзи ден. "Мисля, че тези предмети бяха с извънземен произход. Вярвам в това и не мога по друг начин да си обясня това зрелище", казва той.

Инцидентът на "Артемио Франки" не може да се обясни с масова истерия - в продължение на няколко дни НЛО били наблюдавани над много от градовете на Тоскана. Някои очевидци разказват, че ярък бял лъч висял в небето наг град Прато, на север от Флоренция. Роберто Пиноти, президент на италианския национален център за изследване на НЛО, е готов да говори с часове за събитията от този ден. Той е написал много книги за НЛО, а домът му в центъра на Флоренция е пълен със стари италиански плакати за филми за извънземни и черно-бели снимки, на които за уловени размазани "летящи чинии". Според него за това явление са отговорни "интелигентни същества със силно развити технологии, явно извънземни по произход".

Пиноти много искал да узнае какво вещество е паднало от небето по това време. Под "вещество" той разбира това, което Манини нарича "сребристо сияние". "Доказано е, че едновременно с НЛО-тата, които прелетяха над Флоренция, някакво странно лепкаво вещество падна от небето. Проблемът е, че след сравнително кратък период от време то напълно изчезна", казва Пиноти.

Различни свидетели, описвайки бялото вещество, казват, че то прилича на памук или паяжина. Никой обаче не успява да го докосне, защото в човешки ръце то се разпадало напълно. Но има и хора, които решили непременно да разберат какво е това. Един от тях е журналистът на флорентинския вестник "La Nazione", покойният Джорджо Батини, който по това време е бил на работа. Сградата на редакцията се намира в самия център на града и небето не се виждало от прозорците ѝ: гледката е блокирана от известната местна катедрала. Батини, чието любопитство се разгаря, решава да разследва. При пътуване в провинцията той се натъква на малка горичка, чиито дървета са "украсени" с парченца "пух". Той извадил клечка кибрит от джоба си и навил около нея мистериозната субстанция, после я дава за химичен анализ в лабораторията на университета във Флоренция.

Лабораторията прави спектографски анализ на веществото и установява, че то се състои от бор, калций и магнезий и не е радиоактивно. За съжаление, не става ясно откъде идва тази комбинация от химични елементи, а самият обект е бил напълно разрушен по време на анализа.

Джеймс Маггахан, бивш пилот на ВВС на САЩ, преквалифициран в астроном в обсерваторията "Grassland" в източна Аризона, вярва, че за всичко това си има просто и рационално обяснение. "Феноменът НЛО е мит: магия и предразсъдъци, съчетани с идеята, че по някакъв начин извънземните ще дойдат тук или да ни спасят, или да ни унищожат", казва той. Според него въпросната субстанция не е нищо друго, освен паяци, мигриращи с паяжината си.

"Първоначално си помислих, че флорентинци наблюдавали ярък метеор, който изгаря в атмосферата. Те могат да заемат формата на пури, от които в процеса на падане се откъсват парчета. Но след това ми стана съвсем очевидно, че това явление се дължи на миграцията на паяци. Те плетат много тънка мрежа, която използват като платно. Няколко мрежи се залепват заедно и паяците пътуват на такъв "кораб", премествайки се от място на място. Той може да лени на височина до 500 метра и слънчевите отблясъци в мрежата създават най-невероятните визуални ефекти", обяснява той.

"И когато част от мрежата се откъсне и падне на земята, напълно може да се счете за магия, но аз съм почти уверен, че именно това се е случило в този ден", заключава Макгахан. Тази теория се потвърждава от добре известното явление, че паяците в Северното полукълбо мигрират от място на място през септември и октомври.

Но привържениците на НЛО не са убедени в това. "Разбира се, чух за тези мигриращи паяци, това е пълна глупост! Стара приказка, и при това глупава", казва Пиноти възмутено. Toй основава своите възражения на химичния анализ на пробата бяла субстанция. Паяжината се състои от белтъци, органично вещество, състоящо се от азот, калций, водород и кислород, докато пробите, събрани от Батини, са имали съвсем различен химичен състав.

67 години след събитието шансовете да се определи точно какво се е случило тогава във Флоренция са нищожно малки. Ученият-химик Филип Бол е съгласен че химичният състав на "косите на ангелите" (така нарекли бялата субстанция) не отговарят на химичния състав на паяжината. Така че и до ден-днешен тайната си остава тайна. И не е важно какво казват учените. За привържениците на НЛО това явление все още има и ще има извънземен произход.

Източник: bbc.com

Снимки: bbc.com, Getty Images и viaggiatoriignoranti.it

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички