Стоичков за цялата си кариера, защо е затварян и защо е бил принуден да не вкарва и да подели "Златна обувка"


Стоичков за цялата си кариера, защо е затварян и защо е бил принуден да не вкарва и да подели "Златна обувка"

17628 0

Един от най-знатните български спортисти за всички времена - Христо Стоичков, се върна назад във времето, в което бе един от най-добрите футболисти по световните ширини, и си припомни някои славни моменти. Той сподели за какво го е яд най-много, кой е човекът, оставил най-голям отпечатък в кариерата му и говори за някои легенди и негови приятели.

"Преди да дойда на "Камп Ноу", спечелих "Златната обувка". Поделихме я с Уго Санчес. Той трябва да ми е благодарен за нея. Имах 38 гола, колкото и той, но имах още един мач за сезона. Тогава обаче дойдоха генералите от българската армия и ми заповядаха да не вкарвам, за да не се говори по света, че в България има корупция и е изманипулирано първенството, за да спечеля аз. Баща ми беше военен и дойдох от семейство с много дисциплина. Но на 12 години ме изритаха от Марица и така полека-лека съдбата ме прати в ЦСКА, отборът на армията. И тъй като генералите ни ръководеха, ако се представяхме слабо в някой мач, после ни пращаха в тъмница" - започна Стоичков. 

"Всички говорят за целувката ми с Роналд Куман след триумфа за КЕШ през 1992 г. Това е най-сладката целувка в живота ми. Но веднъж се скарах с него, а с Хосе Мария Бакеро се карах постоянно. Но взаимно се извинихме за това. Яд ме е, че можехме да спечелим доста повече трофеи от КЕШ и Шампионската лига. Много съжалявам за 1994 г. (Барселона губи от Милан на финала с 0:4). Просто се падна да играем в лош ден за нас. Сигурен съм, че ако днес повторим този двубой, няма да сбъркаме и ще го спечелим. Титлата на Испания се реши в съботата преди този финал. Това ни изцеди" - обясни легендарният номер 8.

"Йохан Кройф е човекът, който остави най-голям отпечатък върху кариерата ми. Той винаги ще остане специален за мен. Когато получи инфаркта тогава, аз отидох при него в болницата и му казах, че ще победим заради него. Бях със сълзи на очите. Отидохме и разбихме Атлетик Билбао на "Сан Мамес" с 6:0. Запомних този мач завинаги и как публиката ми ръкопляскаше".

"После отидох в Парма, но не се застоях дълго и се обадих на президента да ме връща в Барселона. Този отбор ми отвори вратите за футбола и затова винаги ще го обичам. Някои целуват емблемата, но фалшиво. Аз никога не съм я целувал, но за мен тя е запечатана в сърцето. Барса е повече от клуб. Ромарио беше грешен да се върне толкова късно след Световното. Няколко пъти му се обаждах и му казвах да се върне навреме. Един ден Йохан го скастри жестоко. Тогава Ромарио се обърна към него и му каза: "Аз съм световен шампион, а ти не си!". Това преля чашата".

"Боби Робсън беше много благ и прекрасен човек. Та той беше "сър". Коравият тогава беше Моуриньо. Но и той има огромно сърце. Той не беше прав, когато се заяждаше с Тито Виланова, разбра го и после се извини. Колкото до Ван Гаал, по-добре да не говоря за този. Той ме злепостави пред отбора не като футболист, а като човек" - завърши Стоичков пред испанското предаване "Quan s'apaguen els llums".

А какво му е отношението към Стилиян Петров - 13 години след скандала между тях - вижте в този материал на SportLive.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички