Последните български олимпийски шампиони


Последните български олимпийски шампиони
Снимка: Getty Images/Guliver

6106 0

От 1956 до 2008 г. България винаги има поне по един златен медалист на летни Олимпийски игри. След като в Лондон през 2012 г. и в Рио де Жанейро през 2016 г. не беше спечелена ниво една олимпийска титла, се надяваме в Токио тази печална серия да приключи. В тази статия Ви припомняме последните златни олимпийски медалисти на България

На Олимпиадата в Сидни през 2000 г. нашите спортисти печелят цели 5 златни медала. В класическия стил борба кат. до 58 кг над всички е Армен Назарян, който се изправя на финала рещу тогавашния световен шампион Ким Ин Суб. Южнокореецът успява да повали Назарян за по-малко от 30 секунди, но Армен бързо се връща в мача и печели с 9:3 точки. Така той става двукратен олимпийски шампион, след като четири години по-рано в Атланта печели злато за Армения в категория до 52 кг.

Във вдигането на тежести Гълъбин Боевски е над всички в изтласкването, като поставя световен рекорд с резултат 196.5 кг, които вдига при третия си опит, след като е вдигнал успешно 185 и 190 кг. В изхвърлянето той вдига 162.5 кг и така с общо 357.5 кг покорява олимпийския върх в категория до 69 кг.

Тереза Маринова донася последния засега български златен медал в леката атлетика, като в тройния скок е над всички с резултат 15.20 м. Тя оставя зад себе си рускинята Татяна Лебедева и украинката Олена Ховорова. В спортната стрелба Таню Киряков печели златото на 50 метра пистолет с 570 точки в квалификацията и 96 точки във финала. Мария Гроздева е над всички на 25 метра пистолет с 589 точки в квалификацията и 101.3 точки на финала.

На Игрите в Атина през 2004 г. отново Гроздева е златна медалистка в същата дисциплина, като в квалификацията записва резултат от 585 точки, а на финала - 103.2 точки. Милен Добрев е големият шампион във вдигането на тежести в гръцката столица, като в категория до 92 кг в изхвърлянето вдига 187.5 кг, а в изтласкването - 220 кг. При третия си опит Добрев опитва да вдигне 225 кг, но не успява. Въпреки това той е първи и в двете движения, което му осигурява златния медал.

На Олимпиадата в Пекин през 2008 г. гребкинята Румяна Нейкова успява да стигне до заветната титла, след като в Сидни фотофиниш я оставя със среброто, а в Атина печели бронза. Нейкова завършва с време 7:22:34, като е само на 44 стотни пред Мишел Гарет от САЩ. Финалът е повторен цялостно в ефира на БНТ веднага след като Нейкова финишира и грабва последното засега олимпийско злато за България.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички