Победени, без да бъдат бити - сезонът на мечтите за Перуджа


Победени, без да бъдат бити - сезонът на мечтите за Перуджа
Снимка: Getty Images

2304 0

Когато един отбор стане шампион, без да допусне загуба в първенството през целия сезон, не остава съмнение кой е заслужавал най-много титлата. Отбори като Селтик, Реал Мадрид и Милан са триумфирали, без да бъдат спрени по пътя към върха. Един италиански тим обаче прави сезон, в който не е победен, за да остане...втори.

Пречката "Перуджа"

Перуджа без съмнение се оказва пречка за всекиго в Серия А през сезон 1978/79. "Грифоните" печелят промоция през 1975 г. и успяват да изградят стабилен състав под ръководството на треньора Иларио Кастанер. Тъй като няма големи звезди на разположение, отборът прилага класическата италианска стратегия катеначо.

Допуска, но и бележи малко

Отборът допуска малко голове, но и вкарва малко. Най-резултатната победа е с 3:1 над Болоня, а нулевите равенства са в изобилие. Серии от по 4 поредни ремита също са най-нормалното нещо за онзи тим на Перуджа. Така за 30 кръга (тогава в Серия А играят 16 отбора) тимът вкарва 34 гола, а в предни позиции е изцяло зависим от Валтер Спеджиорин и Салваторе Бани, които вкарват съответно 9 и 8 попадения. Впоследствие централният халф Бани ще направи кариера в Интер и Наполи и ще запише 41 мача за Италия.

Надеждата за титлата е жива

Надеждата за титла е жива 6 кръга преди края, когато "Грифоните" завършват наравно с Милан 1:1. Впоследствие обаче тимът не успява да спечели мачовете си срещу Катанцаро и Верона, обаче шансовете остават само в най-смелите теории - Милан трябва да загуби и Перуджа да спечели. Въпреки че Бани вкарва 2 гола срещу Болоня, "джалоросите успяват" да се върнат в двубоя и се достига до пореден хикс.

Перуджа приключва сезона и с най-добрата защита в лигата, като са допуснати едва 16 попадения. Това обаче не се оказва достатъчно за момчетата на Кастанер, за да спрат шампиона Милан. "Росонерите", начело с Алберто Бигон и Франко Барези, допускат 3 поражения, но и са далеч по-изразителни при победите си.

Перуджа не остава с празни ръце

Все пак историческият сезон донася първо евроучастие в историята на тима. В Купата на УЕФА Перуджа отстранява Динамо Загреб, но отпада във втория кръг от Арис Солун. За следващата кампания в евротурнирите "грифоните" ще трябва да чакат цели 20 години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички