Какво се случи с Мичу - идолът на Ерлинг Холанд, който покори Висшата лига?


Какво се случи с Мичу - идолът на Ерлинг Холанд, който покори Висшата лига?
Снимка: Getty Images/Guliver

9064 0

През 2012 г. един испански атакуващ халф като че ли от нищото взриви Висшата лига. С 18-те си гола за скромния тим на Суонзи Мигел Перес Куеста, или по-познат като Мичу, остана завинаги като едно от "чудесата" за един сезон в играта.

Плеймейкърът започна кариерата си в Овиедо през 2003 г., но тогава тимът се намираше в Терсера дивисион, където никой не обръщаха особено внимание на халфа. През 2007 г. той стана част от току-що изпадналия тим на Селта, но и там за 4 сезона вкара най-много 8 гола във всички турнири.

През сезон 2011/12 Мичу игра за Райо Валекано, като наниза 15 гола, което го направи най-резултатния испански халф в Ла Лига през сезона, а особено запомнящи са двата му гола срещу Реал Мадрид. Така се стигна до трансфера в Суонзи за скромната сума от 2 милиона паунда.

Още в дебюта си Мичу вкара 2 гола и се отчете с асистенция при разгрома над КПР, като аналитиците веднага заявяват, че се е представил великолепно. Празнуването му на голове с ръка, допряна до ухото пък може би е отговор на заявлението на сър Алекс Фъргюсън, че никога не е чувал за него. Един от вдъхновените от играта на Мичу се оказва Ерлинг Холанд. Норвежецът дори празнува головете си по същия начин, а през 2020 г., когато получи фланелка на испанеца, написа в своя Туитър: "Уау, каква легенда!"

Така през първия полусезон Суонзи върви на седма позиция, на три точки от топ 4. Представянето му в Купата на Лигата довежда до триумф в турнира, като "лебедите" отстраняват отбори като Ливърпул и Челси по пътя към трофея. В шампионата Суонзи завършва на 9-то място - постижение, което едва ли би било възможно без испанеца. Мичу вкарва 18 гола в шампионата - повече от Ромелу Лукаку, Димитър Бербатов и Франк Лампард. Вторият по голове за Суонзи през сезона Джонатан де Гузман вкарва едва 5.

Мичу дори получава повиквателна в националния отбор на Испания - в период, в който Ла Фурия доминира на световната футболна сцена. През октомври 2013 г. той записва единствения си мач за Испания - победата срещу Беларус с 2:1 в световна квалификация.

Вторият му сезон в Суонзи обаче не се получава толкова успешен - различни контузии ограничават изявите му до 24 мача и 6 гола във всички турнири. Операцията на глезена му пък се оказва недостатъчно качествена и когато през лятото на 2014 г. е взет от Наполи под наем, испанецът отново се оперира и се появява на терена в едва 6 срещи.

След дълги месеци на лечение Мичу се оказва ненужен в Суонзи и освободен година преди контрактът му да изтече. Така за година и половина той извървява пътя от испански национал до никому ненужен футболист. Намира отбор едва в любителските групи на Испания - Лангрео. След сезон там, в който по-скоро си припомня футболните навици, се завръща в родния си Овиедо.

Блясъкът на Мичу обаче е изчезнал така внезапно, както се е и появил, и след само 1 гол в 27 срещи, 31-годишният футболист вероятно също го разбира, като слага край на кариерата си. От 2019 г. той е технически секретар в Овиедо, така че не е далеч от играта.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички