Горещ въпрос: Защо турнирът Копа Америка се провежда толкова често в последните години?


Горещ въпрос: Защо турнирът Копа Америка се провежда толкова често в последните години?
Снимка: Getty Images

5361 0

В нощта на събота срещу неделя (03:00ч. българско време) ще се изиграе 47-ият финал на турнира Копа Америка. Един срещу друг ще се изправят тимовете на Бразилия и Аржентина, а двубоят ще противопостави бившите съотборници в Барселона - Неймар и Лионел Меси.

Надпреварата Копа Америка е еквивалент на Европейското първенство по футбол, но за разлика от него се провежда още от далечната 1916 година. Въпреки че през десетилетията е имало периоди, в които 4-годишният график на турнира не е бил спазван, в по-голямата част от случаите именно такава е била разликата между два шампионата на континента. 

КОЙ Е НАЙ-ТИТУЛУВАНИЯТ ОТБОР?

За всеобща, може би, изненада, това не е нито Аржентина, нито Бразилия. "Гаучосите" заемат второ място в тази класация с 14 трофея в актива си, докато "кариоките" са на трето място с 9. Уругвай е страната, печелила най-много пъти Копа Америка - 15!

ЗАЩО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ КОПА АМЕРИКА СЕ ИГРАЕ ТОЛКОВА ЧЕСТО?

Факт е, че между 2015-та и настоящата 2021-ва година турнирът се проведе цели 4 пъти. Но защо това е така? Отговорът на този въпрос е комплексен, но много лесен за разбиране:

- през 2015 година Копа Америка се провежда по график, след 4-годишна пауза (2011г.).

- на следващата 2016 година отново се организира такъв извънреден турнир и той е в чест на 100-годишнината от провеждането на първата Копа - 1916 година!

- през 2019 година надпреварата е проведена отново по график след 4-годишната пауза след последния редовен турнир (2015-2019г.)

*След това ФИФА взе решение, според което календарът на европейското първенство и този на южноамериканското трябва да бъде уеднаквен, за да може футболистите да се състезават при равни условия за своите национални отбори! При съществуващото разминаване досега, играч роден в Латинска Америка би имал повече време за лятна подготовка от своите колеги европейци, когато те играят на европейско първенство, и обратното...!

*Така се стигна до 2020 година, когато и Копа Америка и ЕВРО трябваше да се проведат заедно, но заради пандемията бяха отложени с 1 календарна година.

- през 2021 година Копа Америка стартира на 13 юни, а Евро 2020 (което запази инициалите си, въпреки различната година) започна на 11 юни. Финалите и на двата турнира ще бъдат проведени на 11 юли!

КОГА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ СЛЕДВАЩАТА КОПА АМЕРИКА?

След 2021 година, Копа Америка и европейското първенство ще продължат да се играят на всеки четири години! В случая фактът, че те не се проведоха през 2020 година няма значение и занапред ще гледаме двата турнира през 2024г., 2028г., 2032г., 2036г. и т.н.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички