Топ моменти 2021: Лудото италианско спортно лято


Топ моменти 2021: Лудото италианско спортно лято
Снимка: Getty Images

3775 0

2021 г. донесе много радост на италианските привърженици. "Скуадра адзура" завоюва европейските титли във футбола и волейбола, а на Олимпийските игри в Токио страната зае десета позиция и поднесе голяма изненада в спринта на 100 метра при мъжете и на щафетата 4x100 метра. В тази статия ще си припомним радостното италианско лято.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ФУТБОЛЕН ВРЪХ

Момчетата на Роберто Манчини с лекота спечелиха групата си на Евро 2020, като спечелиха срещу Уелс, Швейцария и Турция, без да допуснат гол. В откриващия мач "скуадрата" тотално надигра Турция, а след това последва успех над Швейцария с два гола на Мануел Локатели и попадение на Имобиле. В мача за първото място с Уелс попадение на Песина донесе лидерството на Италия.

В 1/8-финалите Италия се измъчи с Австрия след 0:0 в редовното време. Смените на Роберто Манчини сработиха и Федерико Киеза и Матео Песина вкараха в рамките на 10 минути. Голът на Калайджич за Австрия не беше достатъчен за нещо повече. В следващия етап Италия тотално неутрализира Белгия и спечели с 2:1, а в полуфиналите издържаха срещу Испания след като Дани Олмо и Алваро Мората бяха големите грешници за "Ла Фурия" при дузпите.

В големия финал с Англия Италия се върна в мача след като допусна гол още във втората минута. При дузпите Джанлуиджи Донарума беше големият герой, като спаси три удара и донесе трофея за Италия.

ОЛИМПИЙСКИТЕ УСПЕХИ

В Токио Италия завърши на 10-то място в крайното класиране по медали с 10 златни, 10 сребърни и 20 бронзови. Най-запомнящ се за феновете е 1 август, тъй като тогава са завоювани два златни медала в леката атлетика. В спринта на 100 метра Ламонт Марсел Джейкъбс изненада всички, като грабна титлата. Роденият в Ел Пасо син на италианка и американец отиде в Токио като европейски рекордьор и влезе във финала по време след трето място в третия полуфинал. С време от 9.80 Джейкъбс надбяга Фред Керли и Андре де Грасе, които постигнаха лични рекорди.

В същия ден във високия скок Джанмарко Тамбиери скочи 2.37 м. Той подели златото с катареца Мутаз Еса Баршим. До този момент единствената титла на открито на Тамбиери е Европейска титла от 2016 г. Скачачът продължи страхотната си серия, като триумфира и в Диамантената лига.

Драматичен е и финалът в щафетата 4x100 метра. Италианският тим надбягва Великобритания само с една стотна, а Филипо Торту прави невероятен спринт на последен пост, с който наваксва пасива и хвърля Италия в екстаз с най-добър резултат за сезона и национален рекорд.

НАЙ-ДОБРИ И ВЪВ ВОЛЕЙБОЛА

През септември и волейболният национален отбор на Италия триумфира. В група B на шампионата "скуадрата" записа 5 победи и загуби едва 2 гейма във всички мачове. В елиминациите момчетата на Фердинандо де Джорджи разгромяват Латвия и Германия с по 3:0, а в полуфиналите не оставят шансове на Сърбия и печелят с 3:1. Във финала Словения дава отпор на Италия, но изненадващият финалист губи с 2:3.

Капитанът на Италия Симоне Джанели е избран за най-полезен играч, а в идеалния тим са още либерото Фабио Баласо и посрещачите Даниеле Лавиа и Алесандро Микиелето.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички