Пътят на Еди Хърн: От продажба на стъкла за 3 паунда на час до империя за милиарди


Пътят на Еди Хърн: От продажба на стъкла за 3 паунда на час до империя за милиарди
Снимка: Getty Images/Gulliver

2977 0

Еди Хърн е най-мощният спортен промоутър в света в момента. Роденият в Дагенхам организатор е управител на групата на Matchroom Sport, както и директор на Professional Darts Corporation.

Хърн, чието богатство се оценява на 40 милиона паунда, рапознава добрия доход, когато го види. И след като експертно насочи кариерата на Антъни Джошуа към подписването на първата сделка за милиарди, със сигурност може да се каже, че е изминал дълъг път от 15-годишното момче, което е продавало стъклена дограма в Есекс с 3 паунда на час.

Не особено голям успех в училище

Еди, синът на промоутъра Бари Хърн, който помагаше на боксьорите да увеличат парите си, включително на Франк Бруно, Ленъкс Луис, Крис Юбанк и Найджъл Бен - е учил в луксозната гимназия Брентвуд.

Той обаче се е борил за мястото си там през цялото време и когато се е провалил на GCSE (изпити, които се полагат в средното образование само в Уелс), той не успява да премине в по-горните класове там. Баща му моли училището да позволи на Еди да остане заради неговите умения в крикета и футбола, но това не е имало никаква полза.

"Израснах, мислейки, че съм труден човек, и в училището в Брентвуд бях. Навсякъде другаде бях просто момче", споделя Хърн веднъж. След това Еди заминава за по-малко престижен колеж Havering Sixth Form в Ромфорд, за да изучава Медийни изследвания и бизнес изследвания. На изпитите там се представя доста добре, като преди това е получил интересно обещание от баща си. А именно, че ще получи 1000 паунда, ако изкара от четворка нагоре. Той получава две четворки и една шестица като оценки.

От аматьорския бокс до смяната на прозорци

Еди първоначално се замисля да направи кариера в бокса. Той влиза в аматьорска битка като Еди Хилс, предимно, защото не иска да бъде свързван веднага с баща си и не използва същата фамилия. Но продажбите са далеч от това което той иска и приема всичко като подарък, наследен от баща си. След това започва и работа, която далеч не е по вкуса и амбициите му - във фирма за смяна на стъкла.

"Работих за Weatherseal (б.р фирма за стъкла и смяна на дограма) в Ромфорд. Щях да отида там след колежа и да правя телевизионни продажби. Това е най-лошата работа в света, но най-доброто обучение за продажби", каза той пред The Guardian.

"За всеки отказ имахме отговор в списък - от "Току-що загубих съпруга си" до "Току-що сложих двойното стъкло. Винаги можехме да намерим причина, за да си уговорим среща". Само, че Хърн е бил отчаян да влезе в света на спорта... 

Спортният му шанс

На 18 години Хърн е натрупал достатъчно трудов стаж с Ричард Бъзби (главен архитект и на решенията в Amazon Web Services,) и BDS Sponsorship, а по-късно е назначен на пълен работен ден. Тогава животът му поема в съвсем друга посока.

Обаждане от рекрутър, търсещ човек за висша позиция в спортната агенция LEA, му предлага интервю. Естествено, Хърн прави огромно впечатление по време на интервюто и е нает. В рамките на три години той има клиенти, включително Ян Ботам, както и няколко високопоставени голфъри.

Баща му Бари, който изгради империя със Matchroom Sport през 80-те години чрез снукър, е имал един генерален план. Той кани сина си на борда за подразделение, наречено Matchroom Golf. След това той се обръща към ново начинание, като групата популяризира финала на Poker Million до аудитория от 30 милиона души.

Пробивът му в бокса

Една случайна среща с олимпийския шампион от Сидни в супертежка категория Одли Харисън е катализаторът за бокса на Matchroom, който сега приютява ценните успехи на Хърн. Двамата се срещат заедно на покер маса, когато боксьорът в тежка категория моли Хърн за помощта му.

След като се присъедини към компанията на Бари - Еди поставя началото в Matchroom за покер и бокс. След Одли Харисън, Хърн взима под крилото си боксьори като Тони Белю. "Играх в World Series of Poker и случайно бях изтеглен на същата маса като Одли, който попита дали може да участва в шоуто на Matchroom", каза Хърн.

Затова се обадих на стареца и му казах:"Мисля, че можем да направим нещо с Одли.  Нищо не се чу в продължение на няколко минути. Тогава той каза: „Ти си сам, аз няма да отида близо до него. Той му осигурява шоу за европейска титла, в което лондончанинът победи Майкъл Спрот през 2010 г. Невероятно, но това спечели на Харисън битка за титлата на WBA с Дейвид Хей.

Харисън беше нокаутиран в третия рунд, но постави Хърн на картата. "Тези дни са забавни, защото само вие сте срещу света. Никой всъщност не знае кой си. Ти си само това дете. Тогава е забавно. Нямаше го натиска. Не бях заплаха".

И сделките му в днешни дни...

От 2012 г. насам Хърн изгради една империя боксьори, известни по целия свят, които се радват на какви ли не финансови облаги. Предоставя и лукса на офиси в семейното имение на Брентвуд до етаж в нюйоркския One World Trade Center, най-високата сграда в Западното полукълбо. Той наистина е на върха на света.

Хърн промотира реванша между двамата ютубъри KSI и Логан Пол. През 2018 г. Хърн направи сделката на всички сделки, които ще го накарат да разделя повече време между Великобритания и Америка.

DAZN предложи на Matchroom Boxing 1 милиард долара (най-високата сделка в бокса досега), за да предаде 16 битки в Америка и още 16 в Обединеното кралство. "HBO и Showtime са двата основни играча тук. И това е по-голям годишен бюджет, отколкото са съставили. Това е най-голямата сделка в историята на бокса. реди бяхме опасни, сега сме неудържими и това е разликата", каза Хърн.

Безспорно обаче най-големият му удар е Антъни Джошуа, като се готви да промотира поредния му двубой - срещу Кубрат Пулев, тази събота, 12 декември в Лондон. А досега е показал, че това е само поредната стъпка към всички големи сделки, които иска да направи. А ето и какъв съвет даде Хърн на Джошуа преди двубоя.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички