На 90 г. и с десетки медали за България: Да ядеш коричките на студентите в НСА


На 90 г. и с десетки медали за България: Да ядеш коричките на студентите в НСА
Снимка: Sportlive.bg

11149 0

Разтърсваща история за спортист, който успява на инат на живота и въпреки тоталния игнор, който държавата му е наложила, разказа журналистът Станислав Цанов в социалните мрежи. Главен герой на тази антиприказка е 90-годишната спортистка Розка Станчева, която не спира да се състезава и да печели медали на тази достолепна възраст.

Цанов разказа, че Баба Розка от доста време насам не успява да се справи финансово с малката пенсия, която получава, и се изхранва с коричките хляб, които студентите в НСА оставят след обеда си. Тя ги чакала търпеливо да се нахранят, а след това изяждала каквото е останало. Ветеранката разказва, че преживява с 9 лв. на ден и че държавата с нищо не ѝ е помогнала, въпреки че е спечелила куп медали за страната и като състезател, и като преподавател на спортисти.

Журналистът направи организация и събра хора на входа на спортната академия днес преди обяд, като зарадваха атлетката с дарение от няколко хиляди лева, кашонче с хранителни продукти, портрет на Васил Левски, нарисуван от анонимен художник и мобилен телефон. Мобилно устройство Баба Розка няма и никога не е имала до днес.

Трябва да се отбележи, че на тези години Станчева се поддържа в добра спортна форма и на Световното първенство за атлети ветерани в Малага през 2018 г. спечели злато на дълъг скок. На Световните игри в Сидни през 2009 г. тя победи в същата дисциплина и постави рекорд за шампионата от 3.75 м., което бе само 2 см. под световния рекорд в нейната възрастова група. Баба Розка се надява да участва и на следващата олимпиада за ветерани.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички