Кой е Жоан Гампер и защо всяка година Барселона играе мач в негова чест?


Кой е Жоан Гампер и защо всяка година Барселона играе мач в негова чест?
Снимка: Getty Images

5238 0

Голяма част от феновете на Барселона знаят отговора на двата въпроса, които са зададени в заглавието на тази статия. Но, със сигурност има и такива, които не са наясно или най-малкото - никога не са се замисляли по темата. От друга страна, този материал би бил интересен и полезен дори и на привържениците на другите европейски грандове...

Швейцарец, създател на два клуба

Истинското му име е Ханс Макс Гампер-Хесиг, но е по-известен именно като Жоан Гампер. Роден е на 22-ри февруари 1877-а година в град Винтертур, Швейцария.

Има главна заслуга за основаването на ФК Барселона през 1899-а година, както и на ФК Цюрих (1896-а). Между 1899-а и 1903-та е първи капитан на каталунците, отбелязвайки 123 гола в едва 54 мача. В този период отборът печели и първия си трофей - Копа Макая (1902-ра).

Между 1908-а и 1925-а година Гампер на няколко пъти влиза в ролята на президент на Барса. Благодарение най-вече на неговите усилия са събрани средствата, с които клубът изгражда първия си стадион - Камп де ла Индустрия. Под негово ръководство тимът печели 11 Купи на Каталуния, 6 Купи на Краля и 4 Купи на Пиренеите.

На 30-и юли 1930-а година Жоан Гампер, изпаднал в депресия заради лични и финансови проблеми, слага край на живота си. На погребението му в Барселона присъстват много хора, а футболистите на отбора носят ковчега му до местното гробище Монтжуик.

Турнирът "Жоан Гампер"

За първи път се провежда през 1966-а година и идеята му е да почете основателя на клуба. Също така, това е възможност Барселона да представи тима пред собствените си фенове непосредствено преди началото на новия сезон в испанския елит.

Любопитно е да се отбележи, че между 1966-а и 1996-а в надпреварата участват по 4 отбора, като се играят полуфинали, мач за трето място и финал. След това се преминава към настоящия вариант с 2 отбора и 1 финален мач.

Самият трофей, който тежи около 11 килограма, е изработен главно от мрамор и сребро, но върху него има и 5 микрометра златно покритие. Разбира се, Барса го е печелил най-много пъти - 45 (от общо 57 издания).

2023-та година?

Този път двубоят за трофея "Жоан Гампер" ще се проведе на 8-и август (вторник) от 21:00 часа (българско време). Противник на Барселона ще бъде английският Тотнъм, а заради мащабната реконструкция на "Камп Ноу" срещата ще се състои на Олимпийския стадион в Каталуния, на който тимът на Шави Ернандес ще домакинства през сезон 2023/24.

*Четете последните НОВИНИ ОКОЛО БАРСЕЛОНА в SPORTLIVE.BG!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички