Когато Дидие Дрогба спря гражданската война в Кот д'Ивоар


Когато Дидие Дрогба спря гражданската война в Кот д'Ивоар
Снимка: Getty Images/Guliver

5115 0

Дидие Дрогба безспортно е една от легендите на Челси и Висшата лига. Националът на Кот д'Ивоар обаче е герой в родината си не само заради завоюваната Шампионска лига през 2012 г. и множеството успехи. През 2007 г. нападателят изигра ключова роля в прекратяването на гражданската война в своята страна.

На 8 октомври 2005 г. Кот д'Ивоар побеждава Судан и така се класира за първи път на Световно първенство. След мача Дрогба произнася реч, като се обръща към своята страна: "Мъже и жени на Кот д'Ивоар. От севера, юга, центъра и запада доказахме днес, че всички котдивоарци могат да съществуват и да играят тогава със споделена цел - да играят на Световно първенство. Обещаваме Ви, че празниците могат да обединят хората - днес Ви молим на колене. Страна в Африка с толкова много богати не бива да воюва. Молим, оставете оръжията и проведете избори", каза Дрогба.

След това коленичилите играчи стават и започват да пеят: "Искаме да се забавляваме, спрете с вашите оръжия!". Думите имат ефект, тъй като малко след това огънят е прекратен. На следващата година нападателят обявява, че мачът на Кот д'Ивоар срещу Мадагаскар ще се проведе в град Боуаке, който е държан от въстаниците. Ивоарийците печелят с 5:0, като Дрогба вкарва последния гол.

Войната скоро е прекратена, но пет години по-късно в страната избухват нови вълнения. Все пак за кратък период от време лидерството и влиянието на Дрогба успяват да донесат мир.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички