Какво е специалното на Boxing Day и защо в Англия го тачат?


Какво е специалното на Boxing Day и защо в Англия го тачат?
Снимка: Getty Images/Guliver

5282 0

Всяка година 26 декември е специален ден в английския футбол. Boxing Day е една от най-удивителните традиции в света на Висшата лига, а хората извън Острова недоумяват как така дори в коледните празници шампионатът не обявява пауза.

Названието "Boxing Day" произлиза от Викторианската епоха, като през 19-ти век работодателите са давали подаръчни кутии на своите подчинени и са им давали почивен ден. 26 декември е национален празник от 1871 г. насам, като на тази дата е прието да се дават подаръци на бедните и да се пазарува.

Преди ерата на телевизията 25 декември е бил ден, в който се играят мачове. Обикновено заради липсата на инфраструктура и поради тежките зимни условия в Англия и Шотландия тимовете са играли срещу местните си врагове. Този неписан закон подбужда асоциацията между интересни мачове и коледните празници. Освен това на 26 декември 1860 г. е изиграна срещата между ФК Шефилд и ФК Хелъм, известна като най-старото дерби в света.

През 1958 г. Футболната лига решава да се възползва от празника и да направи нещо като "фестивален ден", в който хората, възползвали се от почивката, да седнат и да подкрепят любимия си отбор на стадиона или пред екраните. Журналисти от NBC споделят, че Boxing Day за британците е като Деня на благодарността за американците и триумф на магията на Коледа.

Традицията се принася и в бившите колонии на Великобритания, като в Австралия, Нова Зеландия и ЮАР се играе крикет, докато ръгбито и конният спорт също са популярни.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички