Германски биатлонист даде Instagram-а си на украински колеги, за да кажат истината за войната


Германски биатлонист даде Instagram-а си на украински колеги, за да кажат истината за войната
Снимка: Getty Images

3818 0

Страхотен жест направи един от лидерите на германския тим по биатлон - Ерик Лесер, към спортисти от Украйна. Той им предостави своя профил в Instagram, за да публикуват снимки от разрушена Украйна след руската инвазия и да казват истината за това какво се случва там по време на войната.

Първо германецът даде профила си на колежката си Анастасия Меркушина, за да може думите и снимките ѝ да достигат по-бързо до западноевропейците и руснаците, отколкото от нейния профил, където има по-малко абонати. Биатлонистката признава, че е предупредила колегата си, че ще последва много "хейт". "Той ми предложи помощта си. Предупредих го, че ще има много хейт и недоразумения, но той каза, че това няма значение и че би искал да помогне и с дела. Нямам думи да кажа колко съм му благодарна", заяви Меркушина.

Лесер по това време е имал около 80 000 последователи, като около 30 000 са били от Русия. Около 10 000 от тях след това са го блокирали, но в момента биатлонистът има около 165 000 абонати. Бившият световен шампион в своя спорт планира да даде достъп до профила си на още украински спортисти.

В първата си публикация украинската му колежка обвини руските спортисти в малодушие и увери, че с народа ѝ ще се борят за земята си докрай.

"Народът на Украйна се обедини и се бори до последния човек за своята независимост. Обръщам се към спортистите, защото Вие знаете точно какво се случва и мълчите, Вашето мълчание струва десетки животи. И ако все още подкрепяте военни действия, тогава смятайте, че това носи смърт и скоро ще Ви засегне. Сега сте възмутени от забраната Ви за изяви, но как можете Вие да участвате в състезания, когато Вашата страна е сложила картечници на главите на нашите близки и приятели?

Спортистите на Украйна вдигат оръжие, за да защитават страната си, но Вие се страхувате от истината, защото заради простия лозунг "не на войната", който не казва нито дума за Украйна, сте затворени и лишени от работа. Така че може би нещо наистина не е наред с Вашата страна?", написа Меркушина от профила на Лесер.

Както е известно, Международната федерация по биатлон отстрани от предстоящите състезания спортисти от Русия и Беларус заради войната в Украйна. Лесер след това даде достъп до акаунта си и на тенисиста Сергей Стаховски, ето какво написа той там.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички