"Цяла седмица се къпех в злато и диаманти": Как си изкара Христо Стоичков в Ал Насър


"Цяла седмица се къпех в злато и диаманти": Как си изкара Христо Стоичков в Ал Насър
Снимка: Getty Images

43126 0

Руското издание sports.ru отбеляза тези дни, че българинът Христо Стоичков е първият кавалер на "Златната топка", който е играл за саудитския Ал Насър. В това отношение той е много преди Кристиано Роналдо, който подписа с арабите в края на миналата година.

Порталът припомни много интересните разкази на Камата за това как е бил посрещнат в Ел Рияд и как е бил третиран от саудитския принц за краткия си престой там. Ето какво разказва родната легенда за престоя си в клуба през 1998 година.

Когато Стоичков се връща в ЦСКА, но с условието да бъде пуснат в Ал Насър за финала на азиатската Купа на Купите, родните журналисти го упрекват, че си е тръгнал от "червените" точно преди Вечното дерби. Те го обвиняват, че е заменил дербито с Левски за парите на шейховете.

"Тези специалисти дори не знаеха, че контрактът с Ал Насър го подписах 2 месеца преди да се върна в ЦСКА. Не съм и помислял да се извинявам за нещо, за което не съм виновен. Няма какво да направя! Чакаше ме частен самолет, пратен от член на кралското семейство на Саудитска Арабия.

Този принц е основният футболен фен в семейството и не беше пропуснал нито един мой мач за Барса. Той беше собственик на Ал Насър и направи всичко, за да ме вземе. А на всичките ми молби отговаряше кратко: "Окей".

Цяла седмица се къпех в злато и диаманти. Скъпите подаръци за мен, жена ми и децата се

via GIPHY

Принцът така увлечено се хвалеше с красотите на градовете и семейния дворец, че сякаш бе забравил целта на посещението ми. И в един момент ме попита дали съм уморен и готов ли съм за мачовете. Аз отговорих: "Не се притеснявайте, Ваше Височество. Футболът не е поема, която мога да забравя", е цитиран да разказва носителят на "Златната топка" за 1994 година.

Нататък sports.ru пише, че преди полуфиналите с туркменския Копетдаг принцът обещава на автора на първия гол за Ал Насър най-новия модел "Мерцедес", ако спечелят. В 5-ата минута българинът си спечелил дузпа и, вдъхновен от обещанието, избързва и стреля през центъра, като улучва вратаря в краката.

"През целия си живот съм провалил само няколко дузпи и една от тях ме лиши от "Мерц". Бях разстроен, но все пак победихме с 2:1 и стигнахме до финала", оплаква се Камата.

via GIPHY

На 12 април 1998 г. той помага на Ал Насър да вземе Купата на Купите, като отбелязва победния гол срещу корейския Сувон във финала и връчи трофея на принца на Саудитска Арабия на церемонията по награждаването.

Самият той получава толкова много подаръци, че е трябвало да наеме камион, за да си ги прибере. И не всичко се хванало там, наложило се Христо да се извини и да откаже три камили.

А ето как коментира Стоичков трансфера на Роналдо в Ал Насър.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички