Любо Ганев в откровено интервю за парите, лидерите и мотивацията в националния отбор


Любо Ганев в откровено интервю за парите, лидерите и мотивацията в националния отбор
Снимка: Българска федерация по волейбол

3017 0

Президентът на федерацията по волейбол Любо Ганев даде ексклузивно интервю пред Букмейкър Рейтинги. Ето какво каза легендарният исполин, който пое управлението на федерацията и е зареден с идеи и стратегии за развитието на един от най-популярните спортове у нас. Той говори по доста теми не само за националния отбор, но и за бъдещите си намерения.

- Господин Ганев, притеснявахте ли се, че европейската квалификация можеше да не протече по този начин – ясно е, че България беше най-силният отбор и изявен фаворит в групата?

- Никога не съм се притеснявал, защото съм с този отбор от 2012 година. Много добре знам какви са възможностите на нашите волейболисти. За мен беше ясно, че нашият отбор превъзхожда съперниците. Нашата задача като федерация е да им създадем най-добрите условия. Единственото, което казах, че искам от момчетата, е да идват в националния отбор с желание. А не да го правиш по задължение. Когато обаче видях тази мотивация в отбора сега, знаех, че няма как да не успеем. Винаги съм казвал, че националният отбор е само за най-мотивираните и най-подготвените.

- Споменавате думите желание, мотивация. Това е националният отбор на България и въпреки че времената се промениха, не е ли признание да се състезаваш за родината си?

- Промени се манталитетът на хората, дори начина на общуване. Сега са на лагер, в една стая са и не общуват помежду си, а си пишат по телефоните. Навремето на подготовка на Белмекен имахме един телевизор в цялата база – щеш, не щеш отиваш и гледаш телевизия заедно с всички останали спортисти. Всичко това се усеща в колективните спортове. Всеки зависи от играта на съотборника. Аз това им казвам – момчета, вие играете за вашите съотборници, за феновете и чак тогава за федерация или нещо друго. Колкото по-силен е колективът, толкова резултатите ще бъдат по-добри.

- Парите ли промениха ситуацията?

- Когато говорим на тази тема трябва да сме откровени – вероятно нито един национален отбор в света не може да мотивира финансово националните си състезатели. Дори и най-богатите федерации – италианска, руска, бразилска – те няма как да дадат такива пари, каквито дават клубовете. Един състезател от ранга на Матей Казийски например получава 1 милион евро. Колко да му дадеш в националния отбор?! Така че националният отбор е за онези, които са мотивирани и наистина имат желание да играят.

- Кой е лидер в настоящия отбор на България, когато говорим за пари и мотивация?

- В момента като лидер се изявява Цветан Соколов. Както самият той казва обаче, важното е отборът да бъде лидер. Жоро Братоев също беше такъв характер, беше непукист и можеше да реши дадени ситуации. Да си лидер днес особено със социалните медии, не е толкова лесно. Напрежението и тежестта не е за всеки. Има хора, които не издържат на критики или въобще на подобно внимание и напрежение.

- Споменавайки Жоро Братоев, през годините доста често те бяха център на вниманието поради различни причини. Можеше ли да националният отбор да се възползва повече от качествата им?

- И Жоро, и Вальо, са много добри момчета, постоянно контактуваме с тях. Уважавам ги много и като състезатели, и като хора. Да, по-особени са като характер, но може би се понатрупаха някои фактори. Мисля, че достатъчно помагаха, когато бяха викани в националния отбор.

- Имаше ли треньори, които се съобразяваха с характерите на дадени състезатели?

- И Камило Плачи, и Пламен Константинов, и сега Пранди – никой не се влияе от характерите им. Той иска тези, които са в най-добра форма и нищо повече. Това важи в особена степен за Силвано Пранди. Неговата философия е такава, че ти ако не си на сто процента, той ще ти каже, че по-добре да пусне друг играч, който влиза в тактиката му за даден мач или турнир.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички