Дафовска пред SportLive: Краси Анев искаше сам да каже кой да е президент на биатлона


Дафовска пред SportLive: Краси Анев искаше сам да каже кой да е президент на биатлона
Снимка: https://biathlon.bg/

3818 0

Първата и единствена до момента зимна олимпийска шампионка на България Екатерина Дафовска даде ексклузивно интервю пред SportLive след преизбирането ѝ за председател на Българската федерация по биатлон. В четвъртък Дафовска получи доверието на 11 от общо 13 гласували спортни клуба в страната по време на извънредното общо събрание, което беше свикано след публичния раздор в отношенията между златната медалистка от Нагано и Красимир Анев.

В новия Управителен съвет (УС) на федерацията настъпиха коренни промени, като освен Дафовска само още двама членове от стария УС запазиха местата си - Райко Пенев и Цветан Цочев. В новата управа за пръв път влиза и действащ състезател - Димитър Герджиков, който беше излъчен за представител от съотборниците си в националния отбор.

Дафовска заяви пред нашата медия, че конфликът между нея и Анев е ескалирал до такава степен, че "той да каже кой да е президент" на федерацията. Красимир Анев е категоричен в решението си да се оттегли от професионалния биатлон, като дори вече е върнал оръжието си на федерацията. Екатерина Дафовска посочи и какви са целите пред мъжкия и женския ни национален отбор - вижте в интервюто: 

- През седмицата бяхте преизбрана за председател на Българската федерация по биатлон – при това много убедително. Как оценявате гласуваното доверие към вас, особено на фона на вътрешните противоречия през лятото?

- Това показва как мислят мнозинството от клубовете. Разбира се, винаги ще има опоненти и е хубаво да има, но не и по този начин, по който те бяха тръгнали.

- Основната причина за провеждането на извънредно общо събрание бяха обвиненията към вас от страна на един от двамата ни водещи състезатели Красимир Анев. Как и защо се стигна до това положение?

- През всичките години, в които тренира и на него му беше позволено да бъде отделно, с отделен екип, с отделен отбор... Явно нещата ескалираха до там, че той да каже кой да е президент.

- Остава ли отворена вратата за Краси Анев към националния отбор? 

- Той категорично се отказа. Даже върна оръжието и предстои да върне още материална част.

- През лятото казахте, че тогавашният УС иска да сте начело на федерацията, но те да ви "управляват". Новият УС обаче е почти изцяло променен. Какви са очакванията ви към него и съвместната ви работа?

- Моите очаквания са да се работи по-спокойно и да има по-конструктивни решения. Да има нови идеи и кой с каквото може да допълни и да помогне за развитието на нашия биатлон. А не да се работи против биатлона.

- За пръв път в УС влиза действащ състезател – Димитър Герджиков. Ще успее ли този ход да заздрави връзката между активните спортисти и управата на федерацията?

- Надявам се да има заздравяване. По принцип това е изискване на нашата международна федерация - за по-голяма прозрачност. Състезателите също да имат информация какво се случва, какви решения се взимат. Ние просто вървим по пътеки, които другите страни са въвели.

- Съществена промяна настъпи и в националния отбор, където сме с нови треньори – руският тандем Александър Касперович и Виталий Норицин. Какви цели са заложени пред тях в краткосрочен и дългосрочен план?

- Основните се цели пред тях са Олимпиадата и участието на Олимпиадата догодина. Този сезон не е с най-високите цели. Най-важното да се покрият квотите за олимпиада. Да успеем да заработим колкото можем повече квоти както при мъжете, така и при жените.

- Какви са вашите лични очаквания?

- Очаквания... много силно казано да давам очаквания предвид, че и женският ни отбор не е много компактен - има малко разлика във функционалното ниво на момичетата. Върнахме Деси Стоянова, която се връща след раждане. При тях ще бъде доста по-тежко да се заработят повече от една квота, но не е и невъзможно. Трябва да направим всичко възможно.

При мъжете също ще ни бъде трудно. За четвърти човек за щафетата подготвяме двама по-млади състезатели, които не са чак на нивото на останалите, но с това, с което разполагаме, с това ще се борим.

Резултати е рано да им поставяме. Спортистите и треньорите търсят максимално добра физическа форма за световните и европейските първенства. Всички предходни състезания ще бъдат подготовка. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички