Завръща ли се Първа лига към статуквото? Левски изостава, ЦСКА не впечатлява, а Лудогорец е големият печеливш


Завръща ли се Първа лига към статуквото? Левски изостава, ЦСКА не впечатлява, а Лудогорец е големият печеливш
Снимка: Lap.bg/колаж: Sportlive.bg

3464 0

Редовният сезон в Първа лига вече се преполови. С изключение на няколко отложени срещи вече минаха първите 15 кръга, след които може да се направят и немалко равносметки за показаното до този момент.

Sportlive.bg ще отбелязва най-интересно и промените, които са настъпили след всеки кръг в шампионата. Дали ще има интрига с повече отбори или обичайните заподозрени отново ще спорят за призовите места. В този материал ще бъдат взети предвид и три отложени срещи, които се изиграха веднага след редовния 15-и кръг. Това са Етър - ЦСКА, Арда - Левски и Славия - Лудогорец.

Шампионът влиза в час навреме и е големият печеливш

Ако може да се определи кой е печелившият преди новото завъртане на двубоите, то това несъмнено са "орлите". Отборът на Георги Дерменджиев си осигури пълен актив от 6 точки от двата си последни мача. И има още един, който трябва да се изиграе. Ако и от него вече имаше 3-те точки, то Лудогорец щеше да е едноличен лидер в класирането. В момента е с 30 точки, 2 по-малко от първия Черно море. Разградчани без проблем победиха Хебър с 3:1, а срещу Славия хвърлените пари за трансфери започнаха да се оправдават.

12-кратният шампион отправи 15 удара, но резервата Квадво Дуа донесе крайния успех, започвайки да оправдава, че е най-скъпият нападател. Черно море продължава да е на високо, като не отстъпва и се бори за обрат срещу Пирин. Не така стоят нещата с Локомотив Пловдив, който "летеше" в началото, но започна да се приземява. Няма помен от увереността, с която се бореха за първото място и с оглед дербито на Пловдив, ситуацията дори може да се усложни повече. Възпитаниците на Александър Томаш не победиха у дома ЦСКА 1948 и вече се смъкнаха на третото място.

Левски започна да изостава, а ЦСКА не впечатлява

Големият губещ сред водещите отбори със сигурност е Левски. "Сините" на Николай Костов не изживяха добра седмица. Първо загубиха от Берое, а след това завършиха и 0:0 срещу Арда. И в двата двубоя като гости. Не остана никакво съмнение колко важен играч е Уелтън за столичани и колко липсва след контузията му.

Едно е ясно обаче. На "Герена" трябва да измислят начин как да се справят без бразилското си крило, тъй като не ги очаква нищо добро на терена без липсващата острота в атаките. Левски изигра всичките си отложени мачове и е на незадоволителното за феновете 5-о място във временното класиране.

Върлият им съперник ЦСКА успя да се изкачи до второто място, но играта им е далеч от впечатляваща и убедителна. Късметът до голяма степен помогна на "червените" да победят Етър, а преди това направи нулево равенство с Арда. Кърджалии завъртяха три 0:0 - с Лудогорец, ЦСКА и Левски. Така затвърдиха, че са един от постоянните и добри отбори през този сезон, който може да поднесе изненадата срещу фаворитите.

А обратно към мача на ЦСКА и Етър. За първото полувреме гостите отправиха само 1 точен удар срещу 4 за търновци. А само спасяванията на Густаво Бусато ги спасиха от сигурно попадение. Макар и с малко Етър имаше превес в притежанието на топката. Нестор Ел Маестро вече 3 месеца е на "Армията", което е достатъчно време, за да налага своите идеи. С играта си във Велико Търново обаче по-скоро напомниха за лошото начало на сезона, отколкото за подема, който имаха преди няколко кръга.

Изненадите с исторически привкус

Отборът, който определено излиза от кризата и то на време преди пловдивското дерби е Ботев. "Канарчетата" разгромиха с 6:0 Локомотив София и е втори пореден резултатен мач, след като в предходния победиха с 5:3 Ботев Враца.

От шестте гола два бяха на Антоан Бароан, който се превърна в най-резултатния чужденец в историята на Ботев Пловдив. Французинът вече има 26 попадения с екипа на "канарчетата". По този начин Бароан изпревари бразилеца Жоао Пауло, който има 25 гола.

Със сигурност не може да се правят крайни предположения след един или два кръга, но последните години са доказателство. Ако един отбор успее рано да натрупа достатъчно преднина преди зимната пауза, като най-често това е Лудогорец, то трудно събитията биха се променили. Останалите отбори трябва да показват, че са конкурентни във всеки един кръг и да са дебнат за грешки, за да се запази интригата възможно най-дълго в шампионата.

Класиране в Първа лига през сезон 2023/24: Лудогорец преследва лидерите

Голмайстори в Първа лига през сезон 2023/24: Ас на Лудогорец с първи два гола

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички