Под призив за метеж в БФС: Клубовете се готвят за едно от най-оспорваните първенства от години насам


Под призив за метеж в БФС: Клубовете се готвят за едно от най-оспорваните първенства от години насам
Снимка: Lap.bg

12128 0

Изминалият уикенд беляза изиграването на 14-ия кръг в Първа лига. А след него интригата се заплете още повече и то за челните места в класирането. Нещо нетипично за последните години, в които от 1 до 3 отбора даваха заявка за силен сезон и шампионски емоции.

В момента в топ 6 разликата между първия и шестия е 7 точки, като има състави, които са и с по-малко мачове. След дългогодишната хегемония на Лудогорец в последните години, то развитието през настоящия сезон може да радва феновете, които са в очакване на по-равностойни и оспорвани мачове между повече отбори.

Какви обаче бяха ключовите събития през изминалия кръг, Sportlive.bg ще открои няколко такива.

Безпрецедентен общ призив

Извън всички събития на терена едно нещо направи най-силно впечатление. И това е общата позиция на всички фенове, които се обединиха срещу дългогодишното управление на Българския футболен съюз. Идеята бе дадена от футболния анализатор Бойко Величко, чието предложение бе в 18-ата минута на двубоите всеки, който е недоволен да извика "Оставка". А символиката е ясна - заради 18-годишното управление на Борислав Михайлов и компания. Всичко това бе породено след поредните срамни резултати за националите и най-вече загубата от Литва в София с 0:2.

И този път цветовете нямаха значение, тъй като всички фенове изразиха ясна позиция и несъгласие относно случващото се в българския футбол. Единствено в първия мач от кръга на "Коматево" между Крумовград и Етър не се чуха подобни призиви. Там обаче имаше и малко фенове. Най-вече заради работния ден и ранния час. Дали това ще доведе до нещо - едва ли, но въпросът е докъде ще бъде търпението на феновете и ще пренесат ли тази своя позиция и в двубоите на националния отбор. А следващите такива са още през следващия месец.

Вече няма непобеден отбор в шампионата

Що се отнася до случващото се в класирането, то нещата започват изключително много да се заплитат. Лидерите до този момент Локомотив Пловдив и Черно море загубиха точки и губят началния си устрем. "Смърфовете" продължават с неубедителната си серия след летящия старт. След като трудно отстраниха Добруджа за Купата, в шампионата понесоха удар и от Берое у дома. С това в последните си 5 мача за шампионата вече има само 1 победа, 2 равенства и 2 загуби.

Ако може да има добра новина за пловдивчани е, че Черно море също допусна поражение. "Моряците" са на точка от първото място след загуба от Левски на "Герена", като сами си усложниха двубоя след червен картон още през първото полувреме.

След грешните стъпки интригата се увеличи

С тези резултати Левски и ЦСКА се доближиха съвсем до първите места. "Сините" не само сразиха непобедения досега отбор на "моряците", но и най-сетне записаха успех срещу тим от горната половина. Съставът на Николай Костов е на 4 точки от първото място, като има и мач по-малко.

ЦСКА от своя страна се измъчи срещу Пирин в Благоевград, но все пак съумя да стигне до трите точки и да запази преднината си от 2 точки пред "сините". Отново с мач по-малко. Още с дербито помежду им стана ясно, че силите са сравнително изравнени и ще се дебне за някоя грешна стъпка, за да има откъсване на единия отбор пред другия.

Лудогорец още в лутане да намери най-добрата си версия

Ако някой отбор има заслуга за интригата, то Лудогорец със сигурност помага. И то заради неубедителните си изяви. Поредната такава бе срещу отбора на Арда. Кърджалии се представят отлично от началото на сезона и затрудняват всеки отбор, но "орлите" безспорно са далеч от най-добрата си форма.

За разлика от преходните мачове в Кърджали дори трудно стигаха до положения и няма много голови възможности. Кризата в клуба е явна, като не е ясно и каква е съдбата на треньорския щаб, който е в оставка. Нещо, което все още не е прието от босовете на шампионите. Арда дори може да съжалява, че не грабна трите точки, като нацели греда в края на мача. Спасението за Лудогорец.

Добрите вести за 12-кратния шампион е завръщането на двама контузени. Първото е на Антон Недялков, който започна като титуляр след дълго отсъствие. А второто е на Квадво Дуа, който се появи след почивката. Със сигурност за Лудогорец не предстоят добри дни и лесни мачове, ако не подобри играта си. Силите между отборите са много изравнени и шампионската титла изглежда, че няма да  бъде толкова лесно подсигурена.

Зрелището на кръга бе във Враца

Ботев Пловдив, който се намира в долната половина на класиране, успя да зарадва феновете си с резултатна победа. "Канарчетата" за четвъртък път успяха да вкарат 5 гола като гост и сразиха Ботев Враца с 5:3. За врачани това бе тежък удар, тъй като не може да отлепи от тимовете, които са в зоната на изпадане. Единствено Славия и Етър имат по-малко точки, като именно там се очертава да е битката за спасение. "Белите" от София са в невиждана криза, която Хебър само затвърди. Така отборът на Иван Колев е под сериозната угроза да изпадне от елита.

Класиране в Първа лига през сезон 2023/24: Лудогорец се измъкна с точката

Голмайстори в Първа лига през сезон 2023/24: Без голове в Кърджали

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички