Парите и прагматизмът ни отнеха поредното легендарно съперничество


Парите и прагматизмът ни отнеха поредното легендарно съперничество
Снимка: GettyImages

1964 0

Флойд Мейуедър може би ще бъде запомнен като един от най-великите боксьори за всички времена, но това, с което всички ще го свързват, е неговият прагматизъм. Методичният начин, по който бе изградена кариерата му, служи за пример на мнозина от боксьорите през последните години, а мениджърите им се стремят да направят това, което направи и Флойд - минимален риск и високи печалби. 

Един от най-големите сблъсъци на 21-ви век трябваше да бъде Флойд Мейуедър - Мани Пакиао, като двамата трябваше да се бият в пика на своите кариери (около 2009 - 2011). Всевъзможни "дреболии" обаче отлагаха този сблъсък години наред и най-накрая той се проведе... след 6-годишно отлагане. 

През 2015 година двете величия се изправиха един срещу друг в мега двубой за над половин милиард долара, но Пакиао вече бе далеч от най-силните си години, а Флойд се възползва максимално от това. И зрелището, което всички искахме и очаквахме, се превърна в методична победа за Мейуедър в битка, която до голяма степен разочарова боксовия свят. 

Същото се случи и с финалния епизод от трилогията Канело Алварес - Генади Головкин. След като не в един, а в два поредни двубоя казахстанецът бе ощетен срещу мексиканския си опонент, той настояваше третата битка да се проведе през 2018 година. Тогава, още на 36-годишна възраст, Трипъл Джи беше в пика на силите си, а натискът за двубой №3 беше огромен. 

От лагера на Канело обаче замразиха всякакви преговори, като Еди Хърн и компания осъзнаха, че в трети двубой всички негативи ще са за Алварес. Двете страни бяха в преговори за такъв двубой дълго време, но всеки път, когато оставаха да се изчистят финални детайли, сделката пропадаше. 

Головкин до голяма степен остана в бокса само с надеждата отново да премери сили с Алварес, но това се случи по метода "Мейуедър" - минимален риск и много прагматичност. Мексиканската легенда все пак даде реванш на Головкин, но когато казахстанецът "чукна" 40. И това бе видно в реванша им, в който 32-годишният Канело заложи на скорост и мощ, за да спре своя опонент. Макар и да не го нокаутира (както обеща), той демонстрира, че на този етап от кариерите им (както и категорията, която пасва повече на мексиканеца) той е по-добрият боксьор. 

И така, за втори път в последните 15 години, милионите боксови фенове бяха "ограбени" от това да видят истинско зрелище с истинска драма и реална заплаха за шампионите. Вместо това, и през 2015 година, и през 2022 година видяхме две разочароващи битки, осъществени с много шампионски прагматизъм и за много, много пари... 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички