Между България и Хърватия има някаква разлика и тя е от земята до небето


Между България и Хърватия има някаква разлика и тя е от земята до небето
Снимка: Getty Images

4734 0

Макар и да не граничат помежду си, България и Хърватия са държави, които имат известни сходности. Две страни от Югоизточна Европа, които не могат да се похвалят с особено голяма площ и население. България обаче е почти два пъти по-голяма като територия от Хърватия и с около 2,5 милиона души по-голямо население. Тук някъде се изчерпват и преимуществата на България спрямо Хърватия и сходностите между двете страни.

Тази вечер националният отбор по футбол на България ще гостува на Хърватия в приятелски мач, който ще се изиграе в Катар - страната домакин на тазгодишния Мондиал. Това Световно първенство ще бъде шесто поредно, в което нашите "лъвове" няма да участват. Причините за това вероятно са комплексни, но случайно или не - този срамен период в нашата футболна история съвпада с дългогодишното управление на Борислав Михайлов.

Тук обаче няма да се фокусираме какво е направил или не е направил Боби Михайлов, а какво са направили в една Хърватия - държава с два пъти по-малка територия и с 2,5 милиона по-малко жители. От 1998-а насам хърватите ще участват на шесто световно първенство, като не са успели да се класират само за Мондиала през 2010-а. През 98-ма Хърватия играе на полуфинал, а там някъде е залезът на българския футбол. 

КОГА ЩЕ ГИ СТИГНЕМ ХЪРВАТИТЕ? (ВИДЕО)

Само преди четири години Хърватия игра на финал на Световното първенство в Русия, където се представи достойно срещу звездния състав на Франция, който спечели световната титла. На последните две европейски първенства пък "шахматистите" стигнаха до 1/8-финалите - турнир, в който отборът на България не е участвал от 2004-а насам. Сега тимът на Хъватия е устремен към достойно представяне и на Мондиал 2022. 

Защо обаче Хърватия може да играе на световни първенства, че и да стига до финали, а България не може? Отговорът е лесен - защото Хърватия развива футбола си! Защото отбор като Динамо Загреб е същинска фабрика за таланти, която снабдява всички водещи отбори в света. Защото детско-юношеските школи функционират. Вижте къде играят днес футболистите на Хърватия - Челси, Реал Мадрид, Интер, Борусия Дортмунд. Говорим за играчи от калибъра на Лука Модрич - носител на "Златната топка", Матео Ковачич, Марсело Брозович, Марио Пашалич, Йошко Гвардиол, Иван Перишич...

Къде са ни на нас юношеските школи? На никой не му се развива детско-юношески футбол в България, защото е по-рентабилно да се вземат трима африканци и двама южноамериканци и отборът е сглобен. В България се мисли от днес за утре - да изкараме този сезон, пък за другия ще му мислим. Двата най-силни отбора в първенството играят почти всеки мач с 1-2 българи в състава си. За сравнение: в Динамо Загреб 2/3 от отбора са хървати. Затова не се изненадвайте, че Хърватия стига до финал на световно първенство, а България дори не се класира за участие.

В днешната контрола само можем да гледаме хърватите и да попиваме от тях. Защото между българския и хърватския футбол има известна разлика и тя е от земята до небето...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички