Да оправдаеш резила си със съдията... срам и позор


Да оправдаеш резила си със съдията... срам и позор
Снимка: GettyImages/колаж: Sportlive.bg

1624 0

Барселона претърпя една от най-тежките си европейски вечери, след като ПСЖ съсипа селекцията на Шави на "Монтжуик" и се превърна в един от 3-те отбори, постигали обрат срещу каталунците след поражение у дома в първата среща. 

Историческата вечер за парижани обаче остана на заден план заради неочаквания срив на Барселона, и най-вече на треньора на тима, който за пореден път не запази спокойствие и собственоръчно предаде собствените си възпитаници. След срещата, той обвини директно съдията, че е съсипал мача и не пожела да говори за това, което се случи на терена. 

Истината е, че Шави сам направи задачата на Барселона непосилна. Съдията, всъщност, е любимото оправдание на легендата през 2-те години, в които е начело на Барселона, но е крайно време бившият полузащитник да погледне в огледалото, защото той е архитектът на европейското падение на Барселона. 

Ролята на Араухо и червеният картон 

Барселона стартира перфектно срещата - издържа да не допусне ранен гол и на свой ред реализира след първото си положение в мача. 2 гола аванс срещу ПСЖ у дома трябваше да е достатъчно за Барса да се справи в четвъртфиналите на Шампионска лига, но последва пълен крах. 

Шави не взе никакви мерки срещу пресата на ПСЖ и идеята на Луис Енрике топката да бъде "пренасочена" към Араухо. Испанският специалист внесе корекция в своята тактическа постройка и изгради "капан", с който топката при изнасяне винаги да достига до уругваеца, който по-често допуска грешки при постепенно изграждане на атаката на Барселона (спрямо Кубарси). Шави можеше да контрира това действие с пренасищане на халфовата линия или изтегляне на още един футболист в задни позиции при изнасяне (Де Йонг или Гюндоган), но не направи нищо, за да контрира тактическия план на Енрике. 

Шави е с "главна роля" и в изгонването на Араухо

Логичното се случи малко преди изтичането на 30-ата минута, когато именно грешка на Араухо доведе до грешка и бързо преливане в нападение на ПСЖ - Баркола беше изведен сам пред наказателното поле на Барселона и Араухо взе грешно решение - фал пред пеналтерията и (заслужен) червен картон. Защитникът можеше да остави крилото на ПСЖ да стреля (Тер Стеген е отличен вратар в ситуации "1-срещу-1"). Дори да беше отбелязал, резултатът щеше да е 1:1, а Барселона - напред в общия резултат. 

Неадекватната реакция на Шави преди почивката

Шави е бил част от две селекции на Барселона, които са играли срещу 10 души на "Камп Ноу" - Интер и Челси. И в двата случая, Барса беше отстранена, но полузащитникът явно не си е взел поука от това, което направиха опонентите на каталунците. 

Първо, Шави извади Ламин Ямал, вместо да смени някой измежду Гюндоган или Левандовски. С 10 срещу отбор като ПСЖ, Барселона се нуждаеше от свежи крака, които да покриват голям периметър. В същото време Илкай имаше сериозни проблеми с изнасянето на топката в първите 30 минути, а Левандовски бе тотално неефективен в задържането на топката. Нисък блок с бързи футболисти в предни позиции (Ямал и Рафиня) беше най-добрият вариант за Барселона (все още с 2 гола аванс в сблъсъка). Шави обаче заложи на друго и сбърка жестоко (за втори път в мача). 

Прегарянето на треньора 

Когато един отбор изпадне в тежка ситуация, треньорът е този, който трябва да запази "хладна глава". Шави обаче, в типичен за последните две години стил, прегоря - обезумял от поредното (според него) грешно решение, бившият халф се развилня край страничната линия и напълно логично беше изгонен, и то в най-неподходящия момент за неговите възпитаници. 

Действията на Шави в този момент демонстрират само едно - безсилие. Той нито знаеше как да контрира Енрике, нито как да спре устрема на ПСЖ. И прибегна към познатото оправдание - съдиите. И, вместо да умува как да спре пропадането на своите (все още в позиция за влизане в продължения), Шави беше пратен да гледа мача от трибуните. 

Шави предаде своята Барселона в най-тежкия момент

Неадекватни и закъснели смени 

Въпреки че в 61' ПСЖ вече водеше с 3:1 и с този резултат се класираше напред, в Барселона направиха смени едва в 82'. Роке и Гиу така и не се появиха в игра, въпреки че Левандовски беше трагичен в мача. Феликс (единственият играч от световна класа на пейката на Барса) получи едва 8 минути да се опита да промени нещо. 

Но най-голямата грешка дойде току след 3-ия гол. В момент, в който Барселона ще има нужда от повече присъствие в халфовата линия, треньорите решиха да оставят отбора само с Гюндоган и Де Йонг в средата на терена, пускайки Торес в игра на мястото на Педри. На хартия - атакуваща смяна. На практика - лесна задача за ПСЖ, като парижани единствено трябваше да неутрализират двамата останали полузащитници, за да са сигурни, че Барса не може да организира нищо в предни позиции. 

Бъдещето на Шави 

Всяка една от грешките на треньора може да бъде разглеждана поотделно. Но няма смисъл от подобно занимание, защото тези, които имат бегла представа от футбол, видяха наглед неточностите на Шави. Фактът, че като треньор той вече има повече червени картони, отколкото като футболист, крещи колко неподготвен всъщност е легендарният халф за футбола на най-високо ниво. 

Когато Барселона губи, съдиите винаги са главните виновници според Шави

Докато Шави хвърляше огън и жупел по съдията, Илкай Гюндоган даваше интервю, в което обясни как собствените грешки на Барселона са довели до обрата, без да спомене и една дума за решенията на съдията.

Ако иска да просперира като треньор, тактическите му познания не са достатъчни. Шави трябва да се научи да варира между различни постройки и тактически идеи, да запазва спокойствие, когато отборът му има нужда от това, и най-вече - да се научи да поглежда в огледалото, защото е много лесно да се сочат с пръст странични фактори за лоши резултати. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички