Провалът на голмайсторите и възходът на уинг-бековете на Евро 2020


Провалът на голмайсторите и възходът на уинг-бековете на Евро 2020
Снимка: Getty Images; колаж: SportLive

3640 0

Груповата фаза на Европейското първенство по футбол приключи без големи изненади, но с няколко "предупреждения" към част от фаворитите в надпреварата. С изключение на Италия, Нидерландия и Белгия, които защитиха статута си на фаворити в групите, всички останали отбори показаха слабости в играта си, които могат да им изиграят лоша шега още на 1/8-финалите на турнира. Някои от големите звезди разочароват с представянето си на Евро 2020, докато други, по-малко популярни футболисти впечатляват с изявите си.

Провалът на голмайсторите

Макар и само 2 от изиграни 18 мача да завършиха без отбелязани попадения, големите голмайстори на турнира засега се провалят в първостепенната си задача - да бележат голове. Или поне двама от тях. Хари Кейн и Килиан Мбапе безспорно са двама от най-добрите нападатели в световен мащаб, за които всеки един отбор мечтае да ги притежава. И двамата голмайстори обаче все още нямат отбелязан гол на Евро 2020...

Мбапе и Кейн завършиха миналогодишната кампания като голмайстори във Франция и Англия, съответно с 27 гола и 23 гола. С общо 50 гола на сметката си двамата нападатели би трябвало да са като машина за голове за своите нации на Евро 2020. Статистиката и за двамата обаче е кръгла нула. Нещо повече - за три мача за Англия Хари Кейн има само един точен удар към противниковата врата, докато Мбапе може да се "похвали" с три. 

Очакванията към двамата нападатели са твърде големи, а когато не бележат, напрежението расте. Англия излезе от груповата фаза с едва две отбелязани попадения - притеснителен факт, който може да бъде променен единствено от голмайстора на тима Кейн. Мбапе пък опитва да тормози противниковите отбрани с бързината си, но засега без особен резултат. Неговият съотборник в атака Карим Бензема също имаше трудности да открие головата си сметка, но го стори срещу Португалия - при това с две попадения.

Възходът на уинг-бековете

В същото време груповата фаза на Евро 2020 затвърди все по-важната роля на така наречените "уинг-бекове" в модерния футбол. Това е универсална позиция по двата фланга на игрището, която се изпълнява от един играч. Неговата роля е да действа едновременно като краен бранител и като крило, движейки се по целия фланг.

Използването на уинг-бекове се превръща в задължителна част от арсенала на всеки отбор и това беше умело доказано от два отбора на Евро 2020 - Нидерландия и Германия. И двата тима разчитат на схема с трима централни бранители и двама уинг-бекове, които имат по-свободна роля в офанзивен план от обикновения краен защитник.

По един "уинг-бек" от двата отбора онагледиха как тяхната роля на терена може да се окаже повратна за крайния изход в срещата. Дензел Дъмфрис от Нидерландия и Робин Госенс от Германия показаха, че са отлични за тази позиция.

Дъмфрис изненадващо попадна сред титулярите на "лалетата", но още в първия мач оправда доверието на селекционера Франк де Бур. Той бе най-добрият играч за Нидерландия на терена и дори вкара гол във вратата на Украйна. В следващия мач срещу Австрия Дъмфрис отново се разписа, а силната му игра продължи и срещу Северна Македония, където получи заслужена почивка от едно полувреме.

И докато Дъмфрис е познат на холандската публика от изявите си с екипа на ПСВ, то Госенс е като "неизвестно" за феновете на Бундестима. Футболистът на Аталанта никога не е играл в Бундеслигата, нито пък се е подвизавал в юношеските формации на Германия. Силните му изяви за отбора на Аталанта обаче му спечелиха място в тима на Йоахим Льов, който му се довери и едва ли съжалява.

Госенс направи страхотен мач срещу Португалия и бе в основата на това неговият тим да обърне срещата и да разгроми действащия европейски шампион. Уинг-бекът на Германия безспорно е сред най-добрите играчи за своя отбор, който иначе едва не отпадна от надпреварата след много трудно равенство с Унгария в последния мач.

В последните години като "крал" на уинг-бековете се доказа звездата на Ливърпул Трент Александър-Арнолд, макар и неговата позиция да е малко по-различна. Крайният бранител на мърсисайдци е един от най-добрите в света на поста си, като доказателство за това са многобройните му асистенции.

Той обаче отпадна от сметките на Англия, след като получи контузия. През новия сезон има предположения, че Юрген Клоп може да използва Александър-Арнолд на нова позиция. Как Клоп планира да разгърне пълния потенциал на Александър-Арнолд - четете в този материал!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички