Как Юрген Клоп може да разгърне пълния потенциал на Трент Александър-Арнолд


Как Юрген Клоп може да разгърне пълния потенциал на Трент Александър-Арнолд
Снимка: Getty Images/Guliver

14600 0

През 2019 и 2020 година един млад играч на Ливърпул накара целия свят да заговори за неговия безспорен талант. Трент Александър-Арнолд се превърна в любимец на мнозина и кошмар за всяка една отбрана. Чрез Александър-Арнолд мениджърът Юрген Клоп олицетвори модерния футбол и разбирането за ролята на крайните бранители. С безбройните си асистенции и голове младият англичанин се превърна в един от най-добрите десни защитници в света. До момента, в който започнаха да си проличават и неговите слабости...

От началото на 2021 г. Ливърпул тотално разочарова с представянето си, особено у дома на "Анфийлд", където записа историческите шест последователни поражения. При такава трагична форма трудно можем да отдадем вина само на един играч. Целият отбор на Ливърпул игра слабо, но сякаш фокусът частично се прехвърли върху Александър-Арнолд. Причината беше, че противниковите отбори най-после разбраха как да противодействат на изключително опасната дясна зона, в която играе той.

Александър-Арнолд има проблем с играта в дефанзивен план и това не е тайна за никого. Крайният бранител е по-ангажиран с играта в предни позиции: и ако през миналата година това не беше проблем, то през тази това се усеща най-вече заради многото отсъстващи играчи в отбрана. Без тях липсва нужното подсигуряване в дясната зона, което получаваше Арнолд и му позволяваше спокойно да оперира в атака.

През този сезон бранителят често е принуден да се връща назад, където не се справя никак убедително. Нещо повече - дори включванията му в атака не са това, което бяха преди година. Александър-Арнолд вдигна твърде високо стандартите и очакванията към него нараснаха. Феновете свикнаха да виждат от него виртуозни центрирания, които често се превръщат в асистенции. Бранителят обаче нямаше как да задържи това високо ниво на игра по простата причина, че неговата роля на терена претърпя известни промени... а и защото цялостно играта на отбора не вървеше.

В последно време обаче Александър-Арнолд отново напомня за себе си, в унисон с играта на Ливърпул, която също търпи подобрение. След паузата за националните отбори, в която бранителят не бе повикан за Англия и остана да тренира на "Мелууд", и Ливърпул, и Александър-Арнолд показаха съвсем друг облик. Първо срещу Арсенал, а след това и срещу Астън Вила. А победният гол на Арнолд срещу бирмингамци само показа колко важен е той за Ливърпул.

Как обаче Юрген Клоп може да разгърне пълния потенциал на Трент Александър-Арнолд? Въпрос, който германецът и неговият щаб със сигурност си задават. Истината е, че Александър-Арнолд разполага с изключителни технически качества. Той знае как да борави с топката, умее да подава по брилянтен начин, умее да стреля от дистанция (не е случайно, че е щатен изпълнител на пряк свободни удари). Александър-Арнолд има качествата да играе в средата на терена и именно това може да се окаже "ключът", който да разгърне неговия потенциал.

Ако Юрген Клоп иска да продължи развитието на Александър-Арнолд (не само на клубно ниво), то той трябва да започне да го налага в халфовата линия. Именно там Александър-Арнолд може да бъде изключително полезен за отбора с остротата, която носи с отиграванията му на терена. По този начин ще бъде избегната и голямата слабост на англичанина - играта в отбрана. 

Подобни трансформации не са рядкост, но сякаш най-добрият пример за това е Гарет Бейл. В периода си в Тотнъм той тръгна от ляв бранител, а след това бе пробван на различни позиции - вляво на халфовата линия, в средата, като атакуващ халф, крило, нападател. По сходен начин трябва да се подходи и с Александър-Арнолд, който има огромни заложби и тепърва могат да бъдат разгърнати.

Всичко, разбира се, е в ръцете на Юрген Клоп, който трябва да намери адекватно решение за целия отбор. Защото евентуалното преместване на Александър-Арнолд в средата на терена води след себе си друго решение - за позицията десен бек. Твърде вероятно е подобна тактическа рокада да настъпи през лятото, когато Клоп и неговият екип ще имат повече време да работят върху това. Но със сигурност ще бъде любопитно да видим Александър-Арнолд като халф в някой от оставащите мачове до края на сезона.

А какво каза Юрген Клоп за Александър-Арнолд след победния му гол срещу Астън Вила - четете в този материал!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички